Головна » 2019 » Травень » 23 » Відлуння сивої давнини, або Слово про слова
14:56
Відлуння сивої давнини, або Слово про слова

Відлуння сивої давнини, або Слово про слова / Укладач П. С. Макаренко; за загальною ред. М. Д. Півницького. - Бутейки-Луцьк: Волиньполіграф, 2018. - 136 с.

Що ми знаємо про Слово, його енергетику і силу? Якраз саме Слово було найголовнішим дивом і на його сприйняття та розуміння спрямовувався інтелект людини. В наш час вже не можна осягнути ту безмежну вікову далечінь, звідки бере витоки те чи інше слово, а з ним і народна мудрість.

Сьогодні не може не тривожити те, що діалекти – народна мова – поступово зникають. До нашого часу людство не придумало кращого засобу збереження народної мови ніж укладання словників.

З метою зафіксувати хоча б те, що якимось дивом збереглось і залишилось нам у спадок від предків, було укладено словник «Відлуння сивої давнини, або Слово про слова» зусиллями Петра Семеновича Макаренка на основі бутейської говірки, що збереглася до наших днів. Даний словник-довідник – це лиш спроба зберегти народну говірку жителів одного (можливо й декількох навколишніх сіл), але надзвичайно своєрідного поліського села Бутейки, що в Сарненському районі. Бутейська говірка, як і всі інші говірки Полісся, багата змістом, інтонаціями, образами, які перелітають із століття в століття, від одного покоління до іншого. До всіх, здавалось, дивних і неприродних для української мови слів, виразів та словосполучень у словнику подано сучасне тлумачення, а місцями доволі розгорнуті пояснення з прикладами бутейської говірки.

У книзі «Відлуння сивої давнини, або слово про слова» також зібрано твори про села Бутейки та Кричильськ, рідну мову, етнос, війну та інше.

Словник-довідник адресований студентам, науковцям, літераторам, а також широкому колу читачів.

Яна Антонюк

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 78 | Додав: kraeznavzi | Теги: словник-довідник , бутейська говірка , діалекти | Рейтинг: 1.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]