Головна » 2013 » Травень » 13 » Відіадхар Сураджпрасад Найпол. «Будинок для містера Бісваса»
18:31
Відіадхар Сураджпрасад Найпол. «Будинок для містера Бісваса»

Відіадхар Сураджпрасад Найпол - тринідадський та британський письменник , нобелівський ла у реат в області літератури 2001 року. Народившись на далекому острові Тринідад, він зумів досягти великих успіхів на письменницькій ниві та у громадському житті, а також одержати визнання в усьому світі. Його твори, що розповідають про життя в країнах третього світу, здобули чималу славу в Європі і принесли вагомі літературні нагороди, такі як Букерівська і Нобелівська премія в галузі літератури. Його заслуги були визнані як пересічними читачами, так і представниками культурної політичної еліти - у 1990 році королева Великобританії Єлизавета II посвятила Найпола в лицарі, а європейська преса охрестила його одним із найскандальніших авторів. В Україні ім'я Найпола стало відомо широкій громадськості тільки після вручення йому найвищої нагороди Нобелівського комітету. Його л ітературна творчість складається в основному з романів та повістей , а також документальних нарисів .
У 1961 році у світ вийшов роман «Будинок для містера Бісваса» , який, завдяки гумору й майстерності опису буденного життя, критики відразу назвали шедевром. У центрі уваги твору - люди і країни , які щойно звільнилися від колоніальної залежності. У цій трагікомічній історії постає проблема самовизначення й прагнення до незалежності у індійських брамінів, що населяють Тринідад. За визначенням самого автора, головний герой роману багато в чому схожий на його батька , професійного невдахи, який все життя мрія в стати письменником, але не репортер ом , що стрибнув вище місцевої газети. Реальний Найпол-Старший не заперечував проти покликання сина . З а приклад для наслідування він ставив класиків і рекоменду авав імітувати їхній стиль і манери написання .


Твір "Будинок для містера Бісваса " переведено кількома мовами світу. Бажаючих насолодитися повним авторським текстом роману англійською мовою, запрошуємо у відділ обслуговування документами іноземними мовами . ( Naipaul V . S . A House for Mr . Biswas .- NY , 2000. - 463 p .)


Переглядів: 360 | Додав: black | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]