Головна » 2016 » Серпень » 30 » Видатний український історик Орест Субтельний
11:20
Видатний український історик Орест Субтельний

Сорока В. Субтельний. Україна. Історія / В. Сорока // Освіта України. – 2016. – 1 серп.. – С. 14.

24 липня пішов із життя історик, чия головна праця "Україна: історія", видана в Україні у рік проголошення Незалежності, замінила поколінню українців підручник. Книжка Субтельного була на вагу золота. Бо власне з неї можна було отримати системну інформацію зі справжньої історії України.
На перший погляд, це парадоксально: перший, неформальний, підручник з історії України в незалежній державі написаний професором із… Канади. Проте згодом стає зрозуміло: ні, цілком логічно. Вітчизняні історики в той час (англійською мовою книжка надрукована 1988 року) переважно не мали ані доступу до необхідних джерел, ані розкрутості, з якою належало братися до подібної праці. Підручник створив «історик українського походження», котрий народився у Польщі, проживав у США та Канаді, освіту здобував у трьох університетах різних країн.
«Україна: історія» була визнана однією з найвпливовіших праць, опублікованих Торонтським університетом за 100 років.
«Підготовку до написання цієї книги я почав, будучи аспірантом. Спонукала мене конкретна подія – народження сина. Коли 1985 року народився Олександр, я вирішив, що час настав, - розповів автор в інтерв’ю «Телекритиці». «Свою працю присвітив українцям, які виїхали з Батьківщини, але ніколи її не забували. У ті роки нам була доступна майже вся література, що видавалась у СРСР… Ми мали великий архів спогадів людей, що виростали в Радянському Союзі, а потім емігрували, та української діаспори»
Про історію написання книги «Україна: історія» та дізнатися цікаві факти з біографії видатного історика Ореста Субтельного можна в газеті «Освіта України» № 30 за 2016 рік.



Підготувала бібліограф Юшкова Н. А.

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 162 | Додав: Bibliograf | Теги: О. Субтельний , біографія , історія написання , історія України , підручники | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]