Головна » 2018 » Січень » 16 » Від театру Зафрана до кінотеатру «Партизан»
18:22
Від театру Зафрана до кінотеатру «Партизан»

110 років тому у Рівному урочисто відкрився новий театр – театр Зафрана, за прізвищем його власника, єврейського комерсанта Лейби Зафрана.

Театр Зафрана був збудований у рівнинній частині міста. Будівля зовні відрізнялася простотою – без зайвих архітектурних прикрас. Гладкі стіни були оздоблені пілястрами, вертикальними виступами на поверхні стіни у вигляді вбудованого чотиригранного стовпа, та елегантним карнизом. Із коридору до низу, у глядацьку залу, вели кам’яні сходи, тому партер театру розміщувався значно нижче «нульового рівня» навколишньої території. Театр був затишним і шляхетним, зала округлої форми із чудовою акустикою. Тоді це була найкрасивіша споруда міста.

Лейба Зафран назвав свою нову споруду «концертним залом». Зал був розрахований на доволі значну кількість глядачів і мав 17 лож, 18 рядів крісел, 2 ряди балконів і 3 ряди галереї. Як зазначає у своїй книзі «Вулицями Рівного» дослідник Олена Прищепа, театр користувався великою популярністю серед рівнян, оскільки на його сцені виступали відомі на той час актори, які зі своїми театральними колективами здійснювали гастрольні поїздки.

У 20-х роках приміщення театру було переобладнано під кінотеатр. Літні рівняни пригадують, що в кінотеатрі Зафрана були в прокаті найновіші зарубіжні кінострічки, які в Рівному ніде ще не демонструвались. Саме тут і розпочалася історія рівненських кінотеатрів. Хоча в місті у той час були й інші кінематографічні заклади. Це й кінотеатр Фердинанда Берндта, спочатку під назвою «Інтим», потім «Ампір», кінотеатр «Ас» («Новий світ»). В середині 20-х років також працювало кіно «Пріма», в 30-х роках — військовий кінотеатр.

Тож, як це було читайте: Леонова Л. Від театру Зафрана до кінотеатру «Партизан» / Л. Леонова // Рівне вечірнє. – 2008. – 31 січ. – С. 20.

Анжела Хамедюк

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 759 | Додав: art | Рейтинг: 5.0 / 2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]