Головна » 2012 » Липень » 19 » Вермикультивування
17:04
Вермикультивування
З найдавніших часів землеробці шукали спосіб, як підтримати плідність землі і підвищити врожаї. Ще декілька десятиліть тому вихід бачили у хімізації сільськогосподарського виробництва. Але інтенсивна хімізація грунтів знищила тварин які живуть у грунтах, які є головними виробниками плідності грунтів… Сьогодні в усіх розвинутих країнах світу агрохімію почала тіснити агробіологія. І одна з ниш в агробізнесі, яка ще мало зайнята, це – вермикультивування, тобто розведення дощового черв’яка. Вермитехнологія в Україні переживає друге народження. За наявності у грунті дощових черв яків можна судити про його родючість. Протягом років землероби пробували використовувати черв яків для отримання добрив. Але ці спроби були безрезультатними, бо не вдавалося вивести таких черв яків, які були б пристосовані до промислового розведення. І тільки у 1939 році американський лікар Баррет помітив, що в тому місці, де він виливав відходи з кухні на купу городніх та садових решток, черв’яків було надзвичайно багато, а сама земля ставала напрочуд розпушеною. Баррет почав вносити цю землю разом з черв яками під різні городні культури і отримав суттєвий приріст врожаю. Він розводив черв яків у ящиках, а потім створив спеціальну плантацію для їхнього культивування. Відомо, що у природі існують 6-8 тис. видів дощових черв’яків. Частина з них пристосувалася до існування в культурних ландшафтах, живуть у гною, де утворюють популяції. Ось ці черви і були використані для виведення штамів, здатних жити в умовах промислового виробництва гумусу. У 1959 р. Баррет отримав патент на виробництво спеціалізованих черв'яків, які й отримали назву "каліфорнійський червоний гібрид". Цікаву інформацію з цієї теми містить стаття:

Калифорнийские черви и биогумус для фермера, садовода и огор одника // Новини агротехніки. – 2011. - № 5-6. – С. 38-43.

Перші господарства з штучного розведення черв'яків на відходах були створені наприкінці 1940-х років у США. Черв'яків розводили з метою отримання наживки для рибного лову. Услід за США почали розводити черв'яків у різних країнах світу. В Україну каліфорнійський червоний гібрид був завезений у 1989 р. з Польщі. На сьогодні розведенням черв'яків займаються як окремі фермери, що зацікавлені в ліквідації сільськогосподарських відходів рослинництва й тваринництва, так і цілі ферми, які спеціалізуються на утилізації промислових відходів по запатентованих технологіях. На базі цих господарств створені фірми, що спеціалізуються на утилізації методом вермикультури тваринних, побутових і промислових відходів. Вони продають компост, черв'яків, надають платні послуги фермерам, що займаються вермикомпостуванням. Частину черв'яків експортують. Червоний каліфорнійський гібрид, селекція якого тривала понад ЗО років, має ряд істотних переваг над своїми дикими родичами. За довговічністю каліфорнієць у 4 рази перевершує звичайного, дуже плодючий і живе 16 років. Продукт життєдіяльності черв'яків - біогумус - це темно-бура, грудкоподібна, розсипчаста маса, яка, як добриво, дає відмінні результати. В умовах України біогумус дає підвищення врожаю у 1,5-2 рази, зменшення строків дозрівання на 2 тижні, оздоровлення грунту, відсутність надлишкової нітрифікації, дієвість протягом 2-3-х років і багато іншого. Біогумус можливо розводити не тільки в промисловому масштабі, а й у квартирі, на балконі, на дачній ділянці. Про те як поселити «каліфорнійця» у контейнер і як зробити компост, про те, що необхідно зробити для розмноження каліфорнійського черв'яка та виробництва гумусу на своїй ділянці, Ви отримаєте інформацію з вище вказаної статті. Цікава інформація з даної теми є в статтях:

Клечковський Ю. Каліфорнійська щитівка / Ю. Клечковський // Карантин і захист рослин . - 2006. - № 8. - С. 5-8 .

Машина для біогумусу // Новини агротехніки . - № 4 . - С. 4.

Плутенко Г. В . Вермикультура відроджується / Г. В. Плутенко // Дім сад город. - 2010. - № 5 . - С. 6-8.

Плутенко Г. В . Технологія вермикультури / Г. В. Плутенко // Дім, сад, город. - 2010. - № 6. - С. 9-11.

Плутенко Г.В . "Каліфорнієць" на Сумщині : [про "каліфорнійський червоний гібрид" дощового черв'яка і переробку ним різних відходів для отримання добрива - біогумусу] / Г. В. Плутенко // Дім. Сад. Город. - 2007. - № 8 . - С. 9-10.

Седнєв В. В . Біогумус-альтернатива хімічним добривам / В. В. Седнєв // Дім, сад, город. - 2006. - № 5 . - С. 9.

Сендецький В. Технологія переробки органічних відходів у біогумус / В. Сендецький // Вісник аграрної науки. - 2010. - № 1 2. - С. 76-78.

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 1568 | Додав: texnik | Теги: біогумус , плідність грунту , каліфорнійський черв’як , добрива | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]