Головна » 2017 » Листопад » 27 » Велика матір Америки
10:16
Велика матір Америки

Цимбалюк Є. Велика матір Америки родом із Рівного / Є. Цимбалюк // Голос України. – 2017. – 2 листоп. – C.8.

Недавно в українських ЗМІ з’явилася інформація, що в Центральному парку Нью-Йорка (США) відкрито пам’ятник-фонтан жінці, яка народилася в Рівному (на знімку).
Меморіал на честь Софії Лоуб прикрашає парк, розташований у популярному районі Мангеттен. Річ у тому, що цей фонтан відкрито ще в далекому 1936-му – через сім років після того, як уродженка Рівного, Софія Лоуб (Саймон) пішла із життя у засвіт.
За що ж удостоєна такої честі наша землячка? За обстоювання прав людини, насамперед – дітей. Спочатку Софія робила це, працюючи журналісткою, далі – на посаді президента Міського комітету дитячого соціального забезпечення. За її ініціативи було створено Комітет з питань соціального захисту дітей в Америці. У 1925 році на Першому Міжнародному конгресі з благополуччя дітей у Женеві було прийнято її резолюцію про підтвердження права сиріт на сімейне житлове помешкання. Раніше вони могли жити лише у дитбудинках. Її доповідь про сліпих дітей у Сполучених Штатах була прийнята Лігою Націй у 1926-му році. Їй також вдалося домогтися впровадження у 42 штатах пенсій вдовам.
Щодо життєвого шляху достойниці, то він почався у Рівному. Народження Софії припадає на 1876 рік. Її батьком був Шмуель Саймон, матір’ю – Марі Кері. Ця родина після народження Софії прожила у Рівному сім років і трималася матеріально на бізнесі батька, який працював ювеліром та мав свою майстерню.
А далі сім’я з шістьма дітьми, за батьковим рішенням, емігрувала в Америку. Осіли в Пенсільванії, потім переїхали в Нью-Йорк. У 1896-му Софія вийшла заміж за Ансельма Лоба, їх шлюб тривав 14 років. А затим розлучена Лоуб починає активно займатися літературою та журналістикою. Пише вірші, оповідання, статті, які розсилає по видавництвам та газетах. Ці твори, головною темою яких стали самотні матері й діти, що потребують допомоги. Завоювали прихильність американської аудиторії, зробили Софію відомою.
Про подальше життя і активну участь у громадському житті Софії Лоуб можна прочитати в газеті Голос України за 2017 рік № 203.





Підготувала Юшкова Н. А.

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 278 | Додав: Bibliograf | Теги: меморіальний фонтан Центральний пар | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]