Головна » 2013 » Грудень » 30 » Ваша дитина шульга, ліворука?
12:46
Ваша дитина шульга, ліворука?

Ви або ваша дитина шульга, ліворука? Що це - хвороба, серйозний порок!? Ні! За дослідженнями фахівців, чисельність ліворуких дітей в Україні постійно зростає, ця проблема давно займає розум вчених, викликає гострі суперечки і дискусії. Нинішні батьки вже не соромляться своїх ліворуких дітей, а вчителі благають не лише зрозуміти, а й як слід навчитися працювати, жити, навчати, зрештою, розуміти таких дітей. Але в радянські часи, дитиною яких була я, батьки не афішували, а навпаки приховували, що їх дитина лівша, не така як всі, тобто не Правильна дитина.
З спогадів дитинства: пам’ятаю, як у першому класі (1966р.) моя вчителька Зоя Олександрівна намагалася перевчити мене писати
не лівою , а правою рукою, постійно перекладаючи, олівець, ручку у праву руку. І їй це вдалося. Та чи правильно це? Пишу я правою рукою, але шульгою все ж таки залишилася, бо ріжу, шию, мию…, тобто всі інші операції в житті виконую лівою рукою. Тривалий час першокласників-шульг намагалися переучувати. $CUT$ І вперше відмова від цього була обґрунтована саме українськими психіатрами. Ініціатором боротьби за права шульг був А. П. Чуприков (завідувач кафедрою дитячої, соціальної і судової психіатрії у Києві). На початку 80-х років XX ст. в газеті "Правда" з'явилася його стаття під назвою "Якщо ви лівша". В ній вперше публічно було сказано, що насильницьке перенавчання ліворуких дітей завдає багатьом з них психологічної травми. Окрім того, протягом багатьох років проводилися наукові симпозіуми, вчителям читали лекції на захист ліворуких дітей. І лише в 1985 р. вчителі шкіл дуже поступово почали відмовлятися від переучування шульг на праву руку.
На дворі — XXI століття, й що змінилося? Чи стало менше народжуватися дітей-шульг, чи батьки та вчителі ставляться до них по-іншому, чи досі намагаються перевчати їх?
На вс і запитання стосовно ліворуких людей дає стаття автора:

Швачко Т. Для шульг у цьому світі місце є! / Т. Швачко. – Персона L. –2013. - № 4. – С. 100-111.

Автор наголошує, що проблемою вивчення ліворукості свого часу займалося багато психологів, серед яких Е. Д. Хомська, І. В. Єфімова, С. А. Семенович, Ж. Піаже, О. Ф. Бондаренко, Ю. В. Мікадзе, А. П. Чуприков та ін. Останніми десятиліттями увага акцентується на необхідності обліку й інших проявів лівшевства — сенсорного та психічного. Хоча фізіологами й пояснений феномен ліворукості, але, на жаль, досконалі методики навчання ліворуких першокласників навичкам письма відсутні й досі. Так, є проблемою купити в магазині звичайні ножиці для ліворуких дітей — для початкової школи потрібні не просто ножиці, а ножиці без гострих кінців (за технікою безпеки). АЛЕ! Ліворукість, стверджує автор статті, — це індивідуальний варіант норми, тому труднощі, що виникають у лівші, зовсім не обов'язково пов'язані з її ліворукістю, такі самі проблеми можуть бути і у праворукої дитини. Насправді ж сьогодні, в нашому демократичному українському суспільстві, інтелектуальний розвиток шульгів аж ніяк не порушується. Навпроти, вони нерідко відрізняються неабиякими здібностями в певних сферах діяльності. Маючи добре розвинене почуття організації простору, вони блискуче виявляють себе в культурній сфері (архітектура, музика, живопис тощо), серед них чимало талановитих математиків, фізиків, енергетиків, а також видатних спортсменів: до речі, ліворукість дає перевагу не лише в боксі, але, як відомо, і у фехтуванні, бейсболі, тенісі, баскетболі.
Ваша дитина шульга, ліворука? Тож, батьки — заспокойтеся! Адже можете згадати такі відомі всім факти, що лівшами були римський імператор Юлій Цезар, художники Леонардо да Вінчі й Мікеланджело, актор Чарлі Чаплін, фізіолог І. П. Павлов, президент США Білл Клінтон. Цей список відомих ліворуких особистостей можна було б продовжити дуже довго, але й так досить ясно, що ліворукість аж ніяк не можна називати хворобою або розглядати її як серйозний порок... На мою думку, батькам ліворуких необхідно навчитися уважно спостерігати за своєю дитиною, бачити й розрізняти її стани, знати причини її прикростей і радощів, розуміти її проблеми і допомагати їй переборювати їх. І ще, БАТЬКИ, якщо Ви помітили, що ваша дитина лівша - не лякайтеся, а детальніше познайомтеся з рекомендованою Вам статтею. Це Вас і заспокоїть, і навчить що робити з ліворукістю вашої дитини.


Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 342 | Додав: texnik | Теги: Шульга , ліворука дитина , перенавчання | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]