Валентин Тарасов «Чеслав. В темряві сонця» - 27 Січня 2014 - Порадник читача
Головна » 2014 » Січень » 27 » Валентин Тарасов «Чеслав. В темряві сонця»
16:41
Валентин Тарасов «Чеслав. В темряві сонця»
Новий роман Валентина Тарасова «Чеслав. В темряві сонця» (у назві проблеми з милозвучністю!), залишив по собі неоднозначні враження. Твір цікавий, майстерно написаний. Читаючи його, нудьгувати не доводиться.
Два слова про зміст: молодший син голови роду Чеслав викрадає дівчину з ворожого племені. Він прагне пройти обряд Посвяти, аби стати справжнім чоловіком і одружитися з чужинкою. Однак голову роду – Велимира – знаходять убитим. У злочині підозрюють його синів – Чеслава та Ратибора. З цього все починається…
Валентину Тарасову вдалося зобразити життя давніх племен на лоні природи. Його герої – діти своєї землі. Як насправді жилося слов’янським племенам у І – ІІ столітті нашої ери, сьогодні можна хіба що здогадуватися. Проте письменник створив свою художню дійсність, в якій органічно поєднуються поклоніння язичницьким богам, віра в духів і міфічних істот, поганські звичаї та обряди. Сюжет твору побудовано майстерно, текст поступово інтригує, хоча затягує не відразу.
Жанр твору визначають як історичний, пригодницький, авантюрний роман з детективною лінією. Хоча по суті це – детектив, бо в центрі твору – серія убивств і намагання головного героя їх розплутати… Хто натренував свій читацький нюх на класиці на зразок творів Агати Крісті, вбивцю без проблем обчислить, звернувши увагу на найменш підозрілого героя. Суттєва різниця – вбивають тут не вогнепальною зброєю й отрутою, не вишукано й зі смаком, а стрілами та ножами, найчастіше по-звірячому. Ще й убивцю ловлять «на живця».
Два слова про автора: Валентин Тарасов – актор, драматург. У царині літератури відзначений кількома преміями за п’єси, з поміж них – три відомого конкурсу «Коронація слова». «Чеслав. В темряві сонця» – другий роман письменника, який вийшов двома мовами (російський варіант – «Чеслав. Воин древнего рода»). Твір можна вважати цілком вдалою спробою, проте шлях до сучасного читача, особливо жіночої аудиторії, автору, певно, ще доведеться шукати.
Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 339 | Додав: читалка | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]