Головна » 2013 » Липень » 1 » Валентин Чемерис Ольвія
18:12
Валентин Чемерис Ольвія
Історичний роман "Ольвія” – один із найкращих творів нашого сучасника Валентина Лукича Чемериса . Твір був написаний у 1969 р. Ще зі шкільних років Чемерис цікавився історією Скіфії. За його твердим переконанням, скіфи були одним із тих народів, що суттєво збагатили історію нашої країни. Доля роману дуже схожа на долю головної героїні – Ольвії, така ж непередбачена та багатостраждальна, (твір 13 років був заборонений), але все-таки щаслива (потім декілька разів перевидавався і ввійшов до тридцятитомної бібліотеки шедеврів – українських історичних романів), адже в перекладі зі старогрецької Ольвія означає "щаслива”.
Головна героїня роману – юна гречанка Ольвія, названа на честь міста, в якому правителем (архонтом) був її батько. У романі відтворено драматичні сторінки прадавньої історії – війна між скіфами та могутнім військом перського царя Дарія, що відбувалася наприкінці VI століття до н.е. На тлі цієї війни розгортається історія короткого і трагічного, повного поневірянь і пригод життя юної гречанки Ольвії, яку з політичних міркувань, з волі батька – архонта грецької колонії Ольвії – видали заміж за могутнього і владного вождя скіфів Тапура. Вихована в традиціях античної культури, свій шлюб з варваром-кочівником вона сприймає як крах життя. "Грецьку дівчину, яку батьки віддавали заміж, везли у нову сім’ю в гарно вбраному, заквітчаному повозі. Та тільки молода переступала поріг чужого дому, як його спалювали за дверима. Спалювали на знак, що назад їй уже нема вороття, немає і не буде до склону її літ. Віднині вона перестала існувати для своїх батьків, для рідні, для всього світу білого. Бо повозка спалена за дверима, а попіл розвіяний вітром…”
Щастя Ольвії, на жаль, було недовгим. Тапур мріяв про сина. Але на світ з’явилася дівчинка, яку Ольвія назвала Ліктою. Народивши доньку замість сина, Ольвія тікає від люті свого чоловіка. Багато різних випробувань випало на долю цієї мужньої жінки… Прямуючи додому, до рідного батька, Ольвія потрапляє в полон до персів і там зустрічає своє перше кохання – Ясона. Ясон дуже зрадів, коли побачив Ольвію, намагався її повернути, нагадати про їхнє юнацьке кохання, але марно. Звільнившись із полону, Ольвія вирішує повернутися до Тапура, бо відчувала до нього справжнє кохання. Повернувшись до свого чоловіка, Ольвія захворіла. Щоб врятувати кохану, Тапур повіз її до озера з живою водою. Саме там і обірвалося життя Ольвії…
Хоча роман писався цілих десять років, він здається створеним на одному подихові. Для написання твору В. Чемерис збирає матеріал про скіфську добу , г либоко вивчає не лише Скіфію, її побут, традиції, звичаї, війни, релігію, а й Давню Грецію, Персію часів Дарія та його похід у степи Північного Причорномор’я. Валентин Чемерис – перший в Україні, хто наважився написати роман на скіфську тему. "Надзвичайно захоплюючий сюжет, пригодницький жанр, в якому написаний роман, зробили книжку дуже цікавою, і тому вона блискавично розійшлася серед читачів.
Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 8979 | Додав: abonement | Рейтинг: 3.6 / 27
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]