Головна » 2012 » Травень » 31 » Унікальне й складне мистецтво…
19:43
Унікальне й складне мистецтво…

Багатьом навіть не спадає на думку, що шкаралупа яєць, яку ми майже щодня викидаємо зі сміттям, є чудовим матеріалом для створення дивовижних творів мистецтва. До речі, існує версія щодо давнього походження цього мистецтва, що виникло в XIV столітті у Китаї. Немає сенсу заперечувати цей факт, тим паче, що різьблення по яєчній шкаралупі активно розвивається в сучасному Китаї. Хоча й не лише в Китаї…

Візерунки на шкаралупі яєць створюють художники Лью Дженсен, Дон Лиск, Гері ЛеМастер, Брайан Бейті, Тамара Сееверс та ін.. Для створення своїх аж ніяк недешевих творів майстри використовують курячі, гусячі, страусові, перепелині, голубині й навіть крокодилячі яйця, а також яйця папуги. Це дуже тонка й складна робота , що потребує не лише таланту, але й терпіння, посидючості й багатої фантазії. Кожен майстер має не лише професійний секрет, індивідуальний почерк, але й особистісну мотивацію, що спонукує до натхненного заняття цим видом мистецтва. Так, наприклад, для Гері ЛеМастера різьблення по яєчній шкаралупі дає змогу реалізувати художній талант. Батько Гері був фермером з Іллінойсу (США). А мати – професійною балериною. Саме вона підтримувала  інтерес сина до живопису. Хлопчик мріяв стати відомим художником. Але цьому не судилося збутися, тому що він виявився… дальтоніком. Гері намагався малювати однотоновані картини олівцем, чорнилом, ручкою й вугіллям, але усвідомив, що не може передати свої думки, почуття й переживання на аркуші паперу. Отже він не став живописцем…але знайшов своє покликання в скульптурі. «Необізнані з моєю творчістю люди переконані, що мої скульптури із пластмаси й кераміки. Тому щиро дивуються, що я працюю винятково зі шкаралупою яєць», - розповідає скульптор.
Вишивка на яєчній шкаралупі
– справді унікальне мистецтво, яким протягом десяти років займається талановита майстриня з Франції – Єлізабет Кляйн . Як вона створює свої чудові квіткові картини? Спочатку Елізабет робить у шкарлупі яєць отвори, крізь які потім простягає шовкові стрічки. Так звичайне яйце перетворюється на художній вітвір, що зображує птахів, квітів, дерева.
Завдяки довершеній майстерності виконання робіт, благородному блиску шовку й ефекту об’єму (тривимірності) ці роботи справедливо називають « поезією на яйці ». Малюнки на листках дерев – унікальність цих милих і дуже крихких сувенірів (останнім часом неймовірно популярних) у тому, що зображення на листях не намальовані, а вирізьблені.. Різблення на листях, як мистецтво, виникло також у стародавньому Китаї. Просте зображення забирає до двох днів кропіткої роботи, відображення фотографії на листяному аркуші займає в майстра до двох тижнів і включає в себе близько 60 трудомістких і важких процесів. Робота ця практично ювелірна, тому що при створенні малюнка зрізується лише частина поверхні листя, а нижній полупрозорий шар залишається. Зображення відбувається в кілька етапів. Для створення - шедеврів найбільш підходящий -  Платан, листя якого дуже схожі на Кленові листя.

(Докладніше читайте в журналі "Мистецтво в школі", 2012р. №5, с. 15-16, а також на сайтах : http://brianbaity.com;
www.liveinternet.ru/tags/резьба+по+скорлупе+яиц;
www.kulturologia.ru/blogs/040511/14431/ ;
creativity.1000ideas.ru/.../azhurnaya-rezba-po-skorlupe-brajana-bejti )


Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 1945 | Додав: art | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]