Головна » 2019 » Квітень » 1 » Уляна Скицька.Наші на карті світу...
16:58
Уляна Скицька.Наші на карті світу...

«Їх називають американцями, росіянами, ким завгодно, тільки не українцями, хоча саме ми маємо чи не найбільше право називати їх «нашими»…
Вони не надто відомі в Україні, але про них знає увесь світ. Про українців за місцем народження чи походженням, чиї імена могли бути вписані в історію України і чиїми винаходами та досягненнями ми, по праву, можемо пишатися.
Наші - це Іван Пулюй з Тернопільщини, який раніше Рентгена відкрив Х-промені; одесит Ілля Мечников, чиї відкриття в імунології перевернули медицину; бактеріолог Володимир Хавкін, який винайшов першу у світі вакцину від чуми; український борець й шестиразовий чемпіон світу Іван Піддубний; хлопець з Полтавщини

Антон Омельченко, який з британцем Робертом Скоттом були першопроходцями на Північному полюсі; киянин Казимир Малевич, засновник супрематизму, «чий «Чорний квадрат» і досі не дає нікому спокою»; син українських емігрантів Володимир Титла, який малював гномів до «Білосніжки» на студії «Дісней»…
З історії створення книги:
Спочатку це був телевізійний проект. 500 програм, які виходили упродовж 4-х років на «24 каналі». Авторка програми Уляна Скицька знаходила відомі і зовсім невідомі імена «наших» у світі. Коли готувала програми, у голові постійно крутилась думка: «Чому я раніше про це не знала??? Що син бердичівського психіатра Сідіс вступив до Гарварда в 11 років, львів’янин Улям розробляв термоядерну бомбу, киянин Горовиць здобув 25 «Ґреммі»… Давідофф народився на території України, донька львівського банкіра Геді Ламар винайшла принцип роботи wi-fi, а виходець із сучасного Кропивницького заснував NBA…».


Видавництво «Старого Лева» запропонувало авторці видати книжку на основі її досліджень.
Перевіряючи кожен факт, Уляна Скицька провела кропітку роботу. Вона списувалася з родичами і нащадками видатних українців. Ніхто з них не відмовився від українського походження. Рідні надсилали фотографії і нові факти. «Було відчуття що практично всі континенти долучаються до створення книги, що заради неї відкриваються запилені родинні фотоальбоми і дістаються найцінніші фотографії».


«З півтисячі історій до книжки «Наші…» увійшли 80 найцікавіших – про людей, які так чи інакше були пов’язані з Україною і чиї історії захоплюють поєднанням наполегливості, витримки, збігу обставин та чудесного везіння. Це історії, які надихають і від яких захоплено і гордо вигукуєш – НАШІ!»
Книга написана чітко, стисло, з правильними акцентами. Приведені найцікавіші факти та деталі з біографії героїв. «Їхні історії вражають, а ще переконують що не існує нічого неможливого для того, хто вірить, ризикує і не втрачає нагоди».
Мабуть, саме такими мають бути історії про людей, якими захоплюється світ. Це книжка для тих, хто хоче більше дізнатися про геніальних, талановитих, наполегливих і відважних українців, чиї імена знають далеко за межами їхньої батьківщини. Книжка дуже щира, вона надихає і мотивує.



Галина Конарчук

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 191 | Додав: vmrdob | Рейтинг: 5.0 / 2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]