Головна » 2016 » Травень » 24 » Українські зірки Голлівуду. Сестри Наталі і Лана Вуд.
18:11
Українські зірки Голлівуду. Сестри Наталі і Лана Вуд.

Ця невисока (зріст 1,52)  красуня, шатенка з великими темними очима і бездоганною фігурою, панувала в Голлівуді протягом 50–60-х років. Радянським глядачам вона запам’яталася у фільмі «Великі гонки» (1965), де її партнерами виступили Тоні Кертіс та Джек Леммон (перед тим обидва зіграли головні ролі у славетній комедії «У джазі тільки дівчата». Одначе, все по порядку.
Кожному освіченому українцю відома назва Зелений Клин. Це Далекий Схід, що належав Російській імперії (сучасний Приморський край).  На початку ХХ століття, особливо в часи столипінської реформи, сюди масово переселяються українці.  На Далекому Сході опинився і дід майбутньої кінозірки Степан Захаренко
. Він поселився у Владивостоці.  Але в ході революційних подій під час вуличних боїв  між «червоними» та «білими» у 1918 році загинув. Його син Микола, який був архітектором, вирішив емігрувати  в Новий Світ. Спершу він із родиною переїхав до Монреалю (Канада), а потім – до Сан-Франциско (США) і, як  часто роблять емігранти, поміняв прізвище на Гурдин. Його дружиною стала російська балерина Марія Степанівна Зудилова, уродженка Барнаула.  Наталі народилася 20 липня 1938 року і була середньою дочкою. Старшою була зведена сестра Ольга Вирипаєва, а молодшою – Світлана, яка пізніше стала актрисою під іменем Лана Вуд. У п’ятирічному віці Наталю побачив режисер Ірвінг Пічел і зняв її  у фільмі «Щаслива земля» . Цій епізодичній ролі судилося стати першою серед півсотні стрічок, в яких знялася Вуд протягом свого життя. Псевдонім їй запропонували взяти в Голлівуді, і вона обрала прізвище Вуд (на честь режисера Сема Вуда). Талановита дівчинка була напрочуд працьовитою  і робила все, щоб не розчарувати дорослих. У 1955 році вона знялася в одній з трьох головних ролей у фільмі «Бунтaр без причини» з Джеймсом Діном. Ця робота принесла акторці першу номінацію на «Оскара».
1961 року на екрани вийшов знаменитий мюзикл «Вестсайдська історія» , який здобув 10 «Оскарів» і приніс Наталі  світову славу. Такі стрічки, як «Розкіш у траві» (1961) та «Роман з порядним незнайомцем» (1961) зі Стівом Макквіном принесли їй ще дві номінації. Пізніше за роль у телесеріалі « Віднині і довіку» (1979) Вуд була удостоєна «Золотого глобуса» як найкраща актриса року. На цю премію вона номінувалася ще п’ять разів, також були номінації на «BAFTA» i «Сатурн» . Вуд знімалася з такими акторами-зірками, як Джон Вейн, Рекс Харрісон, Джин Келлі, Френк Синатра та ін.
Наталі Вуд відзначав широкий діапазон інтересів. Серед її захоплень були книги, платівки, французька мова, танці, спорт. Можна сказати, що вона перепробувала більшість видів спорту, за винятком водних: панічний страх перед водою не давав займатися плаванням, хоча Наталі й намагалася боротися з цією фобією – каталась на яхті, бувала на пляжах, але плавати не вміла. Тієї трагічної осені, в листопаді 1981 року, Вуд подорожувала на яхті «Сплендор» поблизу острова Санта-Каталіна разом із чоловіком Р. Вагнером, актором Кристофером Вокеном, партнером по новому фільму, який симпатизував Наталі, і капітаном яхти Д. Деверном. У ніч на 29 листопада Наталі втопилась, упавши за борт. Її тіло пізніше знайшли рибалки. Здавалося, це нещасний випадок. Але у 2011 році капітан яхти видав книгу «Прощавай, Наталі, прощавай, “Сплендор”», у якій звинуватив у загибелі Наталі її чоловіка. Капітан визнав, що трагедії передував скандал, потім Вуд опинилася за бортом. Акторку поховали в Westwood Memorial Park у Лос-Анжелесі.  Так рано і так трагічно закінчилося життя цієї, поза сумнівом, дуже талановитої жінки.
Молодша сестра Наталі Лана (1946 р. н.) теж почала рано зніматися (з 10 років), але її кар’єра протікала в затінку сестриної слави, хоча й небезуспішно. Надходили  пропозиції від кінорежисерів, тривала робота в нових фільмах, серед яких вирізнялась стрічка «Діаманти назавжди» , де Лана зіграла роль дівчини Джеймса Бонда (в ролі Бонда – Шон Коннері). Утім, дуже високо Лана не змогла піднятися.  Лана Вуд написала дві книги, присвячених сестрі Наталі, а також була ініціатором фільму «Загадка Наталі Вуд» .
Особисте життя Лани склалося непросто, про що свідчать п’ять  її шлюбів, зв’язки з Аленом Делоном, Шоном Коннері,  Вореном Бітті та деякими іншими особистостями. Нині в неї є дочка, внуки і щаслива старість. Щодо роботи у кіно, остання її робота у романтичному фільмі «Холли, Джинглс и Клайд» 2015 р.
Більше про особисте життя акторок читайте у  : Мицик Ю. Українські зірки Голлівуду. Сестри Наталі і Лана Вуд//Кінотеатр. - №2. – 2016. – С.41-42 . Журнал можна отримати у відділі мистецтв обласної бібліотеки.




Н.Оксанич

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 371 | Додав: art | Рейтинг: 5.0 / 2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]