Головна » 2017 » Липень » 16 » Українські винаходи
14:09
Українські винаходи

Українські вчені та винахідники роблять значний внесок у світову науку. Добірка 15-ти найбільш цікавих українських винаходів представлена у журналі «Винахідник і раціоналізатор» ( Кращі 15 винаходів українців // Винахідник і раціоналізатор. – 2017. – № 2. – С. 3–5 ).
1. Володимир Татаренко розробив спеціальну відстрілювальну капсулу, яка миттєво рятує пасажирів літака під час його аварії.
2. Працівники київського інституту кібернетики ім. Глушкова запатентували новий винахід – 3D-сканування особи . «В українському варіанті вибудовується тривимірна модель, а ідентифікація особи здійснюється зіставленням особового рельєфу з 3D-моделями, завантаженими в базу даних». Завдяки збільшенню точності ідентифікації, технологія набула значної популярності. Патент на цей винахід придбала компанія Google.
3. Навігатор для незрячих та слабозорих людей у вигляді наручного годинника з вбудованим комп’ютером та голосовим управлінням винайшов Борис Чубин з Одеси. Навігатор дозволяє викликати екстрені служби, складає маршрут та виконує стандартні команди.
4. Унікальний хірургічний інструмент під назвою рідинний скальпель розробили вчені національного авіаційного університету та аерокосмічного інституту. Цей багаторазовий інструмент дозволяє проводити операції не пошкоджуючи судинну систему. Аналогів йому в світі немає.
5. Анатолій Малихін розробив апарат безкровного аналізу крові «Біолуч», який за один раз видає в 100 разів більше показників крові всього за 5 хвилин. Цей винахід харківського вченого з успіхом використовують у клініках США, Арабських Еміратів, Чехії, Китаю та Білорусі.
6. Кращим винаходом 2012 р. стала розробка українських студентів комп’ютерної академії «Шаг». «Розумна» рукавичка Enable Talk рухи рук перетворює в текст і голос. Цей пристрій допомагає німим людям спілкуватися з тими, хто не знає мови жестів.
7. Багаторівневу теплицю під назвою «Суперкліматрон» створили працівники фонду «Новотех». Ця споруда висотою 100 м може забезпечувати населення свіжим урожаєм в обсягах, які могли б дати 100 га орної землі. Урожай в таких теплицях захищений від шкідників та негоди.
8. Сергій Тимчук з Харкова розробив технологію виготовлення їстівної упаковки. Цей винахід не тільки дозволяє продовжити термін збереження продуктів харчування, але й вирішує екологічну проблему утилізації відходів. Основним матеріалом цієї упаковки став кукурудзяний крохмал.
9. Теплі жалюзі, які, використовуючи сонячну енергію, підтримують в приміщенні температуру 22-24º, винайшов Дмитро Чулков. Встановлені на вікні однієї з кімнат і заскленому балконі, жалюзі дають змогу обігрівати 2-кімнатну квартиру.
Це лише деякі розробки українських винахідників. З іншими винаходами ви зможете ознайомитись, звернувшись до журналу «Винахідник і раціоналізатор».









Т. Матушевська

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 60 | Додав: Bibliograf | Теги: аварійна капсула , рукавичка Enable Talk , навігатор для незрячих , рідинний скальпель , Біолуч , аналіз крові , їстівна упаковка , винаходи | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]