Головна » 2019 » Лютий » 23 » Українські народні пісні села Михалин Березнівського району
11:16
Українські народні пісні села Михалин Березнівського району

Поліські перлини : Українські народні пісні села Михалин Березнівського району Рівненської області в записах Йосипа Федаса (1965-1968 рр.) / упорядкув., передм., коментарі та примітки Людмили Іваннікової ; відп. ред. Г. А. Скрипник. – Київ-Рівне : Волин. обереги, 2018. – 540 с. : іл.

Йосип Юхимович Федас – відомий в Україні та за її межами фольклорист, відомий саме як дослідник українського народного театру та споріднених із ним явищ традиційної культури.

Збірка пісень, записаних Й. Федасом у селі Михалин – це монографічне дослідження пісенної традиції одного села, зроблене стаціонарним методом, яке показує динаміку її функціонування в першій половині ХХ ст. Тут ми бачимо і календарно-обрядові та весільні пісні, й дуже багато новотворів періоду між Першою Світовою війною і 60-ми роками ХХ ст., тобто репертуар трьох поколінь. За цими записами добре простежується, які пісні побутували активно – родинно-побутові, балади, весільні, романси, які вже виходили з ужитку і зберігались у пасивній пам’яті виконавців – козацькі, чумацькі, ліричні пісні про кохання, про жіночу долю, солдатські.

Переважна більшість пісень складається з уривків пісень, які нерідко мають різну структуру і розмір вірша. У рукописі представлені практично всі жанри пісенного фольклору, прислів’я, приказки, загадки, примовки, що побутували на той час у селі Миколин. Найбільшу частину становлять пісні про кохання та родинно-побутові пісні, а також танцювальні пісні й частушки. Більшість із них – це варіанти раніше опублікованих, відомих та популярних українських пісень, однак варто зазначити, що серед них є й дуже оригінальні варіанти.

Важливо і те, що тексти пісень Йосип Федас записав від представників різних поколінь – як старших жінок та чоловіків (1906-1910), так і від своїх ровесників, молодих дівчат віком до 20 років.

У пропонованому виданні вперше опубліковано фольклорні записи Йосипа Федаса із збереження усіх лексичних та фонетичних особливостей рукопису.

Видання буде корисне для фольклористів, краєзнавців, студентів-філологів та усіх, хто цікавиться традиційною народною культурою.

Інна Козюхно

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 125 | Додав: kraeznavzi | Теги: збірка пісень , Йосип Федас , село Михалин Березнівського району , пісні народні , фольклорист | Рейтинг: 1.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]