Головна » 2015 » Лютий » 9 » УКРАЇНСЬКА НАРОДНА ІГРАШКА
15:44
УКРАЇНСЬКА НАРОДНА ІГРАШКА

Герус Л. Українська народна іграшка / Л. Герус. – К. : Балтія-Друк, 2007. – 64 с.

Народна іграшка – унікальне явище культури, тісно пов’язане з різними проявами життя, багатогранне за змістом. Вона здатна зацікавити і дітей як безпосередніх учасників гри, і дорослих в якості потужного засобу виховання .

Українська народна іграшка є особливим, яскравим і самобутнім видом декоративно-прикладного мистецтва. Вона захоплює тематикою, довершеною простотою форми, конструктивною вигадливістю, лаконічним декором, емоційною налаштованістю, яку надає їй здатність рухатись та утворювати звуки.

Виготовлення іграшок переважно було побічною справою, до якої залюбки долучались й самі діти, виготовляючи іграшки для себе та молодших братиків і сестричок. Також до створення іграшок долучались й досвідчені майстри – столярі, бондарі, токарі, теслі, гончарі, що дозволяло їм повніше виявити свій хист пластика та маляра.

У народному середовищі забавки, зокрема ті, яким властиві мистецька виразність й духовна наповненість, виробляли з природних матеріалів – дерева, рослинних трав’янистих матеріалів (рогози, соломи, листя кукурудзи тощо), глини, сиру, паперу, тканини. Окрім доступності, ці матеріали задовольняли вимогам безпечності та доброї якості.

Українці можуть пишатися своєю іграшкою, усвідомлюючи значення народної іграшки як невід’ємної складової національної культури, безумовно, хочеться не втратити її у суперечливих ритмах ХХІ століття.

Це видання буде цікавим та корисним як для дітей, так і для педагогів та батьків. Ознайомитись з даною книгою можна у відділі інформації та документів виробничої тематики.

Марія Новікова

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 1133 | Додав: texnik | Теги: лялька-мотанка , ІГРАШКА , лялька , народна іграшка | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]