Головна » 2017 » Листопад » 22 » Україна – Британія слов’янського світу, або слов’янська колонізація басейну Волги і Оки
10:39
Україна – Британія слов’янського світу, або слов’янська колонізація басейну Волги і Оки

Чи знаєте ви, що заселення слов’янами - вихідцями з Київської Русі земель Волго-Окського межиріччя почалося ще в IX столітті. До їхнього приходу в західній частині цієї території жили балтські племена, а на сході — угро-фінські. Наслідком слов’янської колонізації, яка посилилася в епоху Київської Русі та її розпаду, стала освіта і піднесення князівства Володимиро-Суздальського, а потім і Московської держави. Слов’янська колонізація Північно-Східної Русі проходила декількома хвилями .
Історичне ядро цієї землі було розташоване в природному регіоні, який називався Заліссям або Опіллям, — невеликій родючій території, оточеній пралісами. У давні часи Опілля було сумішшю ділянок дубових лісів зі степовими луками і ярами. Дубові ліси ще в середньовіччі були вирубані, а велика частина лугів розорана. Але головною особливістю Опілля є родючий ґрунт — так звані «володимирські чорноземи», в яких шар гумусу досягав 30 см.
Про історію переселення потомків Володимира Мономаха читайте:
Рижков В. Заліська Україна. Слов’янська колонізація  басейну Волги та Оки  та її наслідки / В. Рижков // День. 2017. - № 202-203. – С 20.



Підготувала Л. Костильова

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 283 | Додав: Bibliograf | Теги: Володимир Мономах , київська русь , переселення слов’ян , слов’яни , слов’янська колонізація | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]