Головна » 2013 » Серпень » 5 » У глибину століть
11:27
У глибину століть
Коротчук К. Бичаль: минуле і сьогодення / К. Коротчук. – Рівне, 2012. – 156 с.
У глибину століть заглиблює книга «Бичаль: минуле і сьогодення» : про мальовниче село Бичаль Костопільського району Рівненської області. Про походження назви села, археологічні дослідження, першу письмову згадку про село. Читача зачарує легенда про набіг татар на село «Орисина вежа». XVIII-XIX століття у житті села ознаменувалося змінами власників: Сангушків, Кимановського, Ворцеля, Радзивилл-Чарторийської та ін. Про життя селян, кількість та перепис населення.
Окремий розділ присвячено подіям I Світової війни. Долю мешканців села після адміністративно-територіального поділу 1925 року розкриває розділ «За Польщі», включаючи спогади окремих мешканців села.
Не ходить мені вже, як бувало,
По лісах, лугах та по полях.
Моя молодість зів’яла
По арештах та тюрмах.
Ці рядки пісні яскраво відображають коротке життя Василя Шабаровського – бичальського поета, який загинув у рівненській тюрмі. Про його нелегку долю та пісні, складені жителями та присвячені поету, можна прочитати у книзі. Цікаво та документально висвітлюються на сторінках книги події, що відбувалися у селі за встановлення радянської влади та Другої світової війни. Окремі сторінки присвячені боям, що проходили на околиці села.
Для читачів буде цікавим Список жителів села Бичаль, які загинули від рук німецьких загарбників. Наводяться біографії окремих учасників війни та Повний список Учасників Великої Вітчизняної війни та Учасників формувань УПА с. Бичаль. Про відродження села, період голодних років, колгоспне життя, історію місцевої школи, церкви, про стан медицини, діяльність місцевого клубу та бібліотеки, мікротопоніми села – все це та багато чого іншого Ви можете дізнатися зі сторінок книги, яку написала, уродженка та мешканка села Бичаль Катерина Коротчук , «Бичаль: минуле і сьогодення».

Підготувала: Т. Карпінська
Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 673 | Додав: kraeznavzi | Теги: Івахів Василь , родом із Бичаля , Шабаровський Василь , Хасевич Ніл , Бичаль , історія школи , історія церкви , народні умільці , Замковисько | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]