Головна » 2017 » Лютий » 23 » Творець авторської школи Олександр Захаренко
10:08
Творець авторської школи Олександр Захаренко

Кулик Н. Слід на землі / Н. Кулик // Освіта України. – 2017. - 13 лют. – С. 14-15.

Олександр Захаренко народився у місті Кам’янка на Черкащині в родині службовців – у похмурому 37-му році. Спочатку хотів стати льотчиком. Проте з льотною кар’єрою не склалося – підвело здоров’я, відтак юнак вступив до фізико-математичного факультету Черкаського педагогічного інституту, який закінчив у 1959 році. Його направили викладати математику й фізику до восьмирічної школи у «неперспективне» село Сахнівка , що мала статус бригади місцевого колгоспу «Маяк». Учні Сахнівської школи молодого вчителя полюбили – він був лише на кілька років старший за них і зовсім не схожий на інших викладачів.
Служба в армії перервала педагогічну працю. До школи Олександр Захаренко повернувся у 1964 році – на ту ж посаду вчителя фізики й математики. А також почав вести гурток повітроплавання, де учні створювали макети ракет, літаків, дельтапланів, одного разу зробили повітряну кулю діаметром 6 метрів. Із часом на території школи з’явився міні-аеродром, з якого злітали дельтаплани й запускали ракети. А Олександр Антонович став безмінним керівником гуртка ракетомоделювання.
Вів молодий педагог, до речі, й гурток електроніки: під його керівництвом учні створили обчислювальну машину «Ромашка», яку використовували на уроках математики.
У 1964 році 27-річному педагогу було присвоєно звання «Відмінник освіти України», а через два роки його призначили директором Сахнівської школи.
Директор хотів, щоб у його школі були створені всі умови для навчання й всебічного розвитку дитини, вважав, що кожен квадратний метр шкільної території має виховувати. Долучаючи до процесу не лише колег-учителів, а й самих учнів та їхніх батьків, яких у такий спосіб, між іншим, теж виховував.
Досвід Сахнівської школи є безцінним, оскільки там було створено унікальну систему навчально-виховної роботи, яка забезпечувала формування толерантної особистості школяра, готової до співробітництва, сприяла розвитку здібностей кожної дитини до творчої діяльності.
Детальніше про школу майбутнього, а також про видатного українського педагога-новатора, творця інноваційної педагогічної системи можна дізнатися на сторінках газети «Освіта України», 2017, 13 лютого.






Підготувала бібліотекар Юшкова Н. А.

Переглядів: 57 | Додав: Bibliograf | Теги: педагоги , інновації , педагог-новатор , О. Захаренко | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]