Вітаю Вас, Гість
Головна » 2012 » Липень » 25 » ТВАРИННИЦТВО
14:15
ТВАРИННИЦТВО

Проблема забезпечення населення харчовими продуктами зумовлює необхідність значного підвищення рентабельності та ефективності функціонування галузі тваринництва, зокрема м’ясного та молочного скотарства, свинарства. Ці галузі є провідними галузями тваринництва в Рівненській області.                                        
   Інститут  сільського господарства Західного Полісся НААН проводить науково-дослідну роботу по вирощуванню таких традиційних для регіону сільськогосподарських тварин як велика рогата худоба та свинарство. Методичні рекомендації, що отримала бібліотека по селекції, вирощуванню, утриманню, годівлі як молочних так і м’ясних порід, надають поради  фермерам, господарям господарств різних форм власності  та власникам  особистих селянських господарств. Вони враховують сучасні тенденції розвитку галузі тваринництва, новітні технології по утриманню тварин та кормовиробництву. Успішне функціонування цих галузей може здійснюватись за рахунок зростання продуктивності худоби за відносного зниження витрат на її утримання. Головним чинником збільшення продуктивності худоби є підвищення генетичного потенціалу продуктивності тварин засобами селекції та створення оптимальних умов вирощування, годівлі та утримання задля найбільш повної її реалізації. З метою поліпшення генетичної якості великої рогатої худоби необхідно використовувати племінні ресурси вищої племінної (генетичної) цінності елітних порід. В умовах генетичного покращення стада кожне нове покоління тварин повинно бути більш продуктивним і стійким до хвороб, відповідати вимогам більш досконалої технології. Рекомендації по утриманню української чорно-рябої породи, вирощуванню молодняку, цільові стандарти та ветеринарно-санітарні заходи детально обґрунтовані у матеріалах «Селекція української чорно-рябої молочної породи в умовах Рівненщини», «Вирощування ремонтного молодняку та годівля молочних корів у Рівненській області». Розвиток галузі м’ясного скотарства дає можливість забезпечити населення високоякісним м’ясом. Успішне вирішення цієї проблеми залежить від вдосконалення племінних і продуктивних якостей тварин, виведенню нових високопродуктивних порід, ліній і типів, які б відповідали вимогам промислових технології. Рекомендації по вдосконаленню продуктивності м’ясних порід великої рогатої худоби та свинарства, основаних на заходах по роботі з конкретним стадом, породою чи галуззю в цілому, глибоко продумані і науково обґрунтовані, зведені в систему і випробувані протягом ряду років   можна отримати ознайомившись з методичними рекомендаціями «Організація виробництва свинини в господарствах Рівненської області», «Годівля і утримання м’ясної худоби». Прибуткове ведення галузі тваринництва вимагає збалансованої, раціональної та повноцінної годівлі тварин. Однорічні кормові трави є джерелом зелених кормів, силосу, сінажу, трав’яного борошна. Вони мають високу поживність, їх питома вага у кормовиробництві Полісся становить 15-18%. Ботанічні та біологічні особливості однорічних культур, основні агротехнічні вимоги при вирощуванні сумішок однорічних трав, строках висівання детально представлені в методичних рекомендаціях «Технологія вирощування однорічних сумішок для господарств різних форм власності». Напрямки селекційно-племінної роботи, ефективне та стабільне ведення скотарства Рівненщини зумовлене вимогами забезпечення продовольчої безпеки країни, насичення ринку цінними продуктами харчування.

 


Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 520 | Додав: texnik | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]