Головна » 2018 » Січень » 17 » Трейсі Шевальє. Дівчина з перловою сережкою
18:19
Трейсі Шевальє. Дівчина з перловою сережкою
«Дівчина з перловою сережкою» - одна з найвідоміших картин нідерландського художника Яна Вермеєра. Її ще називають північною або голландською «Моною Лізою».

Картина була написана близько 1665 року. Зараз зберігається у Королівській галереї Мауріцгейс.

Про це полотно відомо дуже мало. Невідомо, чи писав Вермеєр картину на замовлення, і хто був її замовником. Також, невідоме ім'я зображеної дівчини. За однією з версій, на картині художник зобразив власну доньку Марію.

Але не має сумніву, що це незвичайний портрет. Художник спробував зафіксувати момент, коли дівчина повертає голову у бік глядача, до когось, кого вона тільки що помітила. Відповідно до назви, увага глядача фокусується на перлинній сережці у вусі дівчини.

Ця картина живе своїм окремим життям уже майже чотири століття… Їй притаманний певний магнетизм, який надихає багатьох митців і спонукає до творчих пошуків. Вони знову і знову звертаються до старого голландського полотна, щоб вивчити і підтвердити достовірне, віднайти і розгадати приховане.

Трейсі Шевальє, сучасна американо-британська письменниця, обрала дівчину з цього портрета героїнею свого роману. Вона побачила в ній історію тамованих почуттів юної служниці, її внутрішню боротьбу між прихованими бажаннями, мріями та суспільними стереотипами того часу.

Коли Трейсі Шевальє дивиться на картини, вона уявляє різні історії, пов'язані з їхніми героями: як цей художник зустрів свою модель? Що означає її погляд?

У своїй лекції «У пошуках історії всередині картини» вона розповідає про те, що саме надихнуло її до написання роману «Дівчина з перловою сережкою».

Говорить автор:

« Я стою перед цим полотном і розповідаю собі про нього історію.

Це неймовірна картина! Найперше, що вразило мене, це використані художником прекрасні відтінки та світло, що падає на її обличчя…

Але те, що змушувало мене рік за роком повертатися до цього портрету - це суперечливий вираз її обличчя. Я не можу сказати щаслива вона чи сумна і я постійно змінюю думку…

Що ж цей художник зробив, щоб добитися від неї такого погляду?...

Усвідомила, що цей вираз обличчя дівчини насправді відображає її ставлення до нього. І тепер, це портрет стосунків… Провела дослідження і виявила, що ми зовсім нічого не знаємо про цю дівчину. Ми не знаємо жодну з моделей, котрі коли-небудь позували для Вермеєра. Та й про нього самого ми мало знаємо…

І я зраділа…Можу уявити будь-яку історію… І ось що вийшло…»

Роман приніс авторці справжній успіх і був екранізований у 2003 році із Скарлетт Йоганссон та Коліном Фертом у головних ролях. В художньому фільмі гіпотетично відновлена історія створення полотна в контексті біографії і сімейного життя Вермеєра.

Відгуки на книгу:.

«Я люблю історичні романи, а особливо, якщо вони дещо мелодраматичні… Так само було із цим – я знала, що «Дівчина з перловою сережкою» – це найвідоміший історичний роман британки американського походження Трейсі Шевальє, знала, що за його сюжетом зняли фільм зі Скарлет Йоганссон в головній ролі, але фільму не дивилась і сюжету не знала. Тому читала без застережень, як читалось, а читалось добре.»

«У виборі цієї книжки зіграли істотну роль Скарлетт Йоганссон і три номінації на Оскар. Книгу прочитала за вечір. Легко, ясно, зрозуміло».

«Мене зачепило. Все – від непомітно, але певно переданих деталей часу до страшенно органічно описаного внутрішнього світу героїв, їхніх переживань і емоцій. Причому і епоху, і характери авторці вдалося описати без описів, себто десятків епітетів на десятках сторінок, а короткими реченням: лаконічними діалогами, рухами, запахами і кольорами».

Галина Конарчук

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 219 | Додав: art | Рейтинг: 5.0 / 2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]