Головна » 2018 » Жовтень » 4 » Традиції поздоровлення вчителів у світі
16:58
Традиції поздоровлення вчителів у світі

Сорока В. Право на вчителя / В. Сорока // Освіта України. – 2018. – 1 жовт. - С. 8.
Всесвітній день учителя – професійне свято працівників сфери освіти, покликане нагадати про заслуги вчителів та їхній неоціненний внесок у розвиток суспільства. ЮНЕСКО проголосила 5 жовтня Всесвітнім днем учителів 1994 року. Дату було обрано не випадково: 5 жовтня 1966-го року в Парижі відбулася спеціальна міжурядова конференція, скликана цією міжнародною організацією, на якій представники ЮНЕСКО і МОП, Міжнародної організації праці підписали «Рекомендацію щодо статусу вчителів» - перший міжнародний документ, що визначає умови їхньої праці.
1994 року Всесвітній день учителя відзначається вперше, і з того часу багатьма країнами він святкується саме 5 жовтня – за міжнародним календарем.
Традиції поздоровлення вчителів у нас майже не змінюється впродовж десятків років. А як виражають свою вдячність педагогам в інших країнах?
Попри те, що 5 жовтня Всесвітній день учителя відзначають уже понад 20 років, у багатьох країнах його святкують в інші дні – прагнучи зберегти самобутність, зокрема якщо День учителя приурочений до визначних подій національної історії або присвячений видатним особам, які лишили помітний слід у системі освіти певної країни. Так, у Китаї загальнонаціональний День учителя від 1989 року відзначається 10 вересня: свято започаткували для того, щоб підвищити престиж науки й інтелектуальної праці, втрачений за часів «культурної революції».
Кажуть, що спеціальне свято для педагогів давні китайці мали ще за династії Хань – тобто до нашої ери та на її початку. Тоді вчителів вітали 27 серпня – у день народження Конфуція, який припадав на 27 число восьмого місяця за традиційним місячним календарем. Їм давали вихідний і дарували великі шматки смаженого м’яса. Цього дня імператор жалував педагогам по 500 лянів (тобто 2,5 кілограма) срібла…
Одним з основних національних свят День учителя є в Аргентині – його масово відзначають 11 вересня, в освітніх закладах оголошується вихідний. Цього дня аргентинці не вітають педагогів, а й відзначають річницю смерті великого просвітителя, колишнього президента країни Домінго Фаустіно Сарм’єнто (1811-1888).
Більш детальніше про специфіку святкування Дня вчителя можна прочитати на сторінках газети «Освіта України» за 2018 р. № 38.







Підготувала бібліотекар Юшкова Н. А.

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 191 | Додав: Bibliograf | Теги: Всесвітній день вчителя педагогічни | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]