Титан математичної думки Михайло Кравчук - 29 Жовтня 2015 - Порадник читача
Головна » 2015 » Жовтень » 29 » Титан математичної думки Михайло Кравчук
16:04
Титан математичної думки Михайло Кравчук

Кулик Н. Син неба і Гомер математики / Н. Кулик // Освіта в Україні. – 2015. – 14 вересня. – С. 27-30.
«Михайло Кравчук – математик широкого масштабу. Його ім’я добре відоме у світовій математичній школі. Світ лише не знав, що він – українець», – так сказав про українського вченого професор з Австралії Євген Сенета. Справді, світ багато чого не знав. Зокрема – куди раптом подівся на межі 30-х і 40-х років ХХ століття талановитий учений з Радянського Союзу. Він більше не приїздив на міжнародні наукові конгреси і не відповідав на лист свого американського колеги Джона Атанасова. Провини Михайла Пилиповича у цьому не було – лист до нього не дійшов, і тому він навіть не дізнався, що при винаході першого електронного комп’ютера колега використовував його науковий доробок. Та й не лише Атанасову, а й багатьом математикам з усього світу прислужилися праці славетного українського вченого. Скажімо, Японія та США застосували його математичну систему для розвитку телебачення. У той час, як її автор повільно вмирав на Колимі.
Коли через багато років після реабілітації ім’я Михайла Кравчука вийшло із забуття – якими тільки епітетами не нагороджували його вдячні дослідники!
Син неба, Гомер математики, творець музики чисел. Титан математичної думки. Мученик науки. Поет числа, науковець від Бога, педагог від серця…
Наукові праці М.Кравчука з різних галузей математики (вищої алгебри та математичного аналізу, теорії диференціальних та інтегральних рівнянь, теорії імовірностей та математичної статистики і т.д.) увійшли до скарбниці світової Науки. Наукові ідеї М.Кравчука ще й ще вивчатимуться, поглиблюватимуться, розвиватимуться, бо він бачив далі, ширше і глибше!
Про життя і наукову діяльність Михайла Кравчука можна прочитати на сторінках газети «Освіта України» № 37.





Провідний бібліограф Юшкова Н. А.

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 136 | Додав: Bibliograf | Теги: Історія , М. Кравчук , винаходи , математика | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]