Головна » 2018 » Березень » 18 » Тетяна Яблонська.Іван Драч. Книга,яку знищили
13:01
Тетяна Яблонська.Іван Драч. Книга,яку знищили
В мого роду – сто доріг.
Сто століть у мого роду.
Вичовганий старий поріг
Старій бабі в нагороду.
Сива стежка в сто доріг
Розлітається од хати.
Сто вітрів мій вік запріг
Сиву хату розхитати.
Сто скажених сивих бід
Тай сушило ж роду вроду,
Та не висхне зроду рід
Ні в погоду, ні в негоду.
Внучок тупцю тупотить,
Тупцю, внуцю, тупцю, хлопче.
Сто стежин у світ летить,
Він – сто першеньку протопче.
Роде рідний! Не стлумить*
Нашу жилаву породу –
Сто вітрів в ногах лежить
Мого роду і народу…
( Іван Драч)
Альбом «Тетяна Яблонська» з передмовою Івана Драча вийшов до 100-річчя від дня народження видатної української художниці. Ця книга – художня реконструкція видання 1970 року.
Іван Драч згадував цікаву історію про знищений тираж альбому Тетяни Яблонської. «Видавництво «Мистецтво» підготувало до друку альбом із репродукціями робіт Тетяни Нилівни та моїми підписами до них. Підписи були поетичними баладами: «Баладонька-загадонька» до картини «Віконце», «Балада про вузлики баби Корупчихи» до картини «Вісті від онуків»і таке інше — аж до фінальної «Балади роду»до картини «Життя». Цикл Тетяни Нилівни був чимось середнім між наївним малярством та фотографіями, що висять у кожному старому селянському покуті поруч з іконами. Картини вона писала у Звенигородському районі Черкаської області у 1965–1966 роках, коли повернулася «іншою людиною» з довгої поїздки на Закарпаття. Але друкувати нас зібралися тільки 1970 року. І саме яскраво виражені українські мотиви цього видання не сподобалися ідеологічній комісії. І весь тираж знищили! Дивом збереглися декілька його примірників».
Вплив картин Тетяни Яблонської з циклу «Життя» відчутний у багатьох творах поета. Прості за тематикою поезії Івана Драча філософські та психологічні. Їх образи майже не відрізняються від персонажів картин майстрині.
Перед глядачем і читачем постає саме людське життя… Від безтурботного дитинства до глибокої старості: мудрі сиві бабусі з вузлуватими руками, юні дівчата в очікуванні щастя, збагачені досвідом, матері з дітьми і - широко розплющені дитячі оченята...
«Я хочу бачити світ розплющеними очима
Я ще таке маленьке я вмію тільки бачити
Прагну траву зеленою бачити
Прагну маму веселою мамою бачити
Прагну сонце бачити в золотому капелюшку
Прагну небо бачити в синій хустині…»
Громадянська позиція Івана Драча завжди залишалася незмінною, «хоча смілива відвертість шістдесятих так і залишилась неповторною, бо хіба ж можна повторити себе навіть у найкращому…».
Злиття живопису та поезії в цій книзі особливо яскраве і гармонійне. Прекрасні балади Івана Драча, чудовий живопис Тетяни Яблонської… Вас чекає неповторна мить відкриття чогось особливого.
З книгою ви можете ознайомитись у відділі мистецтв.
Галина Конарчук
Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 283 | Додав: art | Рейтинг: 5.0 / 2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]