Головна » 2017 » Жовтень » 21 » Талановитий скульптор – уродженець нашого краю
10:28
Талановитий скульптор – уродженець нашого краю

Бендюк М. Томаш – Оскар Сосновський (1812-1886) / М. Бендюк ; Рівнен. Обл. орг. Нац. Спілки письменників України ; Культ.- просвіт. Центр ім. Т.-О. Сосновського. - Білий-Дунаєць ; Остріг : Волання з Волині, 2017. – 24 с. – (Волання з Волині ; т. 128)

Уродженець Острожчини, талановитий митець, автор більше п’ятдесяти скульптур із мармуру, що й сьогодні прикрашають храми й музеї Риму, Варшави, Кракова, Острога, Рівного, Житомира, Чернівців, головний директор музеїв і галерей Риму, обирався академіком 24 художніх академій світу, професор скульптури римської Академії св. Луки, останні 6 років свого життя займав вищу посаду цієї академії будучи ректором - Томаш-Оскар Сосновський був тісно пов’язаний з нашим краєм. На жаль, досліджень про скульптора не так багато. Найбільше до популяризації нашого земляка долучились польські дослідники. В Україні дослідженням творчості Томаша-Оскара Сосновського активно замаються Я. Бондарчук та О. Романчук. Проте ще далеко не всі сторінки життя та творчості скульптора досліджено, тому ми зможемо більше дізнатися про талановитого митця із розвідки Миколи Бендюка «Томаш-Оскар Сосновський (1812-1886)», базованої, поперед усе, на наукових доробках уже названих науковців. Т.О. Сосновський з’явився на світ у селі Новомалин на Острожчині в старовинному родовому замку. Потрібно відмітити, що в усіх публікаціях Сосновського завжди називають поляком, так він себе і сам ідентифікував. Проте, мама Томаша–Оскара походила із давнього роду Малинських. Тому за місцем народження та частково, за кров’ю ми маємо право називати Сосновського і українським скульптором. За деяками джерелами, Томаш-Оскар разом із своїми старшими братами, вчився у школі в містечку Теофіполі, а потім, до 1825 року – в одному з кращих навчальних закладів Волині – Кременецькому ліцеї разом з поетом Юліушом Словацьким. У 1833 р. Томаш Сосновський виїхав до Варшави і втупив до Академії мистецтв на скульптурне відділення. Свою мистецьку освіту скульптор продовжив у художніх академіях Берліна (1833-1835) та Рима (1836-1838). У 1846 р. Сосновський остаточно поселяється в Римі. Життя так склалося, що більшість часу Томаш-Оскар проводив в Італії. Допомагаючи молодим художникам та бідним людям, не шкодуючи грошей на закупівлю дорогого мармуру для скульптур, сам Сосновський, маючи великі статки в Україні, жив так просто і скромно, що це дивувало знайомих і колег. Все це розкриває нам красу великої безкорисної душі скульптора, який понад усе в житті ставив мистецтво і жив для мистецтва, усвідомлюючи його високе призначення – будити в душі кожної людини прагнення ідеалу – «нічого для себе і все для інших». Всім, хто зацікавився життям і творчістю нашого талановитого земляка, запрошуємо у відділ акумуляції краєзнавчих документів та бібліографії Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки, щоб познайомитися із книгою Миколи Бендюка «Томаш-Оскар Сосновський (1812-1886)»

Підготувала Л. Каленюк

Переглядів: 41 | Додав: kraeznavzi | Теги: скульптури із мармуру , уродженець Острожчини , музею світу , скульптор | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]