Головна » 2018 » Серпень » 19 » Своя державність, збройна сила, віра Христова
11:30
Своя державність, збройна сила, віра Христова

Бульба-Боровець Т. Своя державність, збройна сила, віра Христова / упоряд. А. Куц - Рівне : ПП Лапсюк В. А., 2018. – 196 с.

Тарас Бульба-Боровець- засновник і організатор перших бойових загонів УПА «Поліська Січ» в 1941 році, крім хисту до військової справи, мав талант журналіста, публіциста, сатирика, виступав як редактор друкованих ЗМІ. Книга «Своя державність, збройна сила, віра Христова» дасть можливість багатьом, хто цікавиться історією повстанської боротьби в роки Другої світової війни, заглибитися у події більш як півстолітньої давнини, дізнатися про політичний клімат післявоєнної Європи.

У виданні подається примірник газети «Оборона України», де в статті «За єдиний революційний фронт» отаман писав: «Перед нами тільки одна дорога – дорога боротьби за нашу державу. Перемогу в цій боротьбі осягнемо тільки тоді, коли змобілізуємо цілий український народ під одним прапором – під прапором об’єднання і завзятої збройної боротьби».

Поміщені в цій книзі і спогади полковника Ганса Коха – представника німецької «Головної команди Військ» про переговори з Тарасом Бульбою-Боровцем влітку 1943 року щодо обміну 177 курсантів-юнкерів німецької школи старшин, що були захоплені вояками УПА.

В книзі є офіційний документ, який чітко підтверджує зв’язок Тараса Бульби-Боровця з Державним центром УНР і його Президентом Лівицьким – це «Звернення до українського громадянства від державного центру УНР в екзині», надруковане в США в 1982 році в газеті «Мета» про спеціальну місію нашого земляка в організації повстанської збройної сили УНР. Друкується також і некролог у зв’язку зі смертю Бульби-Боровця, розміщений в тій же газеті 15. 05. 1981 р., в якому також засвідчено зв’язок померлого отамана з екзильним урядом і його великий авторитет в емігрантських колах США.

З видання детальніше можна ознайомитися у відділі акумуляції краєзнавчої літератури і бібліографії.

Інна Козюхно

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 180 | Додав: kraeznavzi | Теги: УНР , Тарас Бульба-Боровець , отаман , УПА Поліська СІч | Рейтинг: 3.0 / 2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]