Головна » 2015 » Грудень » 8 » Свята обитель на Козацьких Могилах: історія, здобутки, втрати
15:55
Свята обитель на Козацьких Могилах: історія, здобутки, втрати

Никон (Гайдай О. А.; ігумен) Історія Свято-Гєоргіївського монастиря на Козацьких Могилах / Никон (Гайдай О. А.; ігумен). - Івано-Франківськ : Місто НВ, 2015. - 158 с.
Кожна нація має святі місця, де сама земля промовляє про людей, які принесли себе в жертву за свободу народу. Тому будівництво в таких місцях храмів та монастирів відображало не лише прагнення суспільства до духовності, а й ставало втіленням певних ідей, символом історичних подій. Одним з таких меморіальних церковних комплексів є Свято-Георгіївський чоловічий монастир на Козацьких Могилах.
Як міцна та неприступна фортеця стоїть свята обитель на острові Журавлиха в с. Пляшева на Рівненщині. Але зовсім не фортифікаційне значення монастиря приваблює своєю історією.

У 1914 р. тут було облаштовано та уквітчано найбільшу в Україні могилу козаків та селян, що загинули під час Берестецької битви 1651 р. Так було покладено початок створенню національного духовно-меморіального комплексу «Козацькі Могили», історія якого складна, цікава та неоднозначна.
Агонія царської Росії, з її реакцією та шовінізмом; Перша світова війна, з її переворотами, поділами, змінами влади; польська анексія, з її заборонами, гоніннями та приниженнями; радянська влада, з її заграваннями, а потім репресіями та терором; Друга світова війна, УПА і національно-визвольний рух 1943-44 рр.; знову радянська імперія, атеїзм, безправ’я, руйнація духовності, безбожництво… Ці неоднозначні сторінки нашого буття мали свій прямий відбиток на історії духовно-меморіального комплексу на Козацьких Могилах.
Хтось може сказати, що чорносотенці збудували Свято-Георгіївський монастир. Але його дали для України Господь, Божа Мати, Іов Почаївський, бо материнською є любов Почаївської ікони Богоматері до нашої землі. Це вони вшанували ці кості й увінчали їх порубані, пробиті черепи нетлінними вінцями честі та слави.
Багато вчених, починаючи з ХІХ ст., вивчали феномен Козацьких Могил – національного пантеону козацького духу. Але, на жаль, за столітнє існування цієї святині, на Волинській землі, не було спроб систематизувати, опрацювати історію саме Свято-Георгіївського монастиря-скита й духовно-морального аспекту Козацьких Могил.
Православний монастир-скит, заснований на Козацьких Могилах у 1914 році, має свою історію, свої здобутки, втрати. За столітню історію були часи зростання, розвитку, запустіння, знищення. Настав й час для відродження… Розкрити ці важливі питання історії духовно-меморіального комплексу на Козацьких Могилах у контексті становлення православ’я в Україні та поєднати це з суспільно-політичними, державними, культурними та релігійними проблемами ХХ і ХІХ століть – ось завдання праці отця Никона.
Книга «Історія Свято-Георгіївського монастиря на Козацьких Могилах» видана на добру пам’ять про автора – приснопам’ятного ігумена Никона (Гайдая) та присвячується 100-літтю з дня освячення духовно-меморіального комплексу «Козацькі Могили» та заснування Свято-Георгієвської обителі (1914-2014 рр.).
Дане видання буде цікавим історикам, релігієзнавцям, краєзнавцям, студентам, учням, всім, хто цікавиться історією Рівненщини, Волині.






Підготувала В. Гуріна

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 520 | Додав: kraeznavzi | Теги: Історія , монастирі , битва під Берестечком. Рівненщина. | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]