Головна » 2016 » Травень » 21 » Світ дитячого читання
18:02
Світ дитячого читання

У статті Савченко О. Щоб книга увійшла у життя дитини: вітчизняний і зарубіжний досвід / О. Савченко // Початкова школа. – 2016. - № 5. – С. 22-26, автор розглядає, звертаючись до вітчизняного і зарубіжного досвіду, питання: Що сприяє і що гальмує бажання дітей читати самостійно і Як викликати інтерес до читання у сучасних дітей?
Сьогодні, вивчаючи читання дітей і підлітків як соціальне явище, фахівці різних країн приходять до тривожних висновків. Чисельні соціологічні дослідження в Росії та Україні фіксують переміщення читання у структурі дозвілля дітей на 4-6 місце . Роблять висновки, що сьогодні юний читач – якісно новий тип читача. Змінилися дозвіллеві переваги дітей, їхні пізнавальні і читацькі інтереси, джерела одержуваної інформації. Однією з основних тенденцій дитячого читання сьогодні стало домінування "ділового" читання над читанням "для душі". Дитяче читання відіграє важливу роль в житті дітей, набагато більшу ніж читання в житті дорослих. Книга, яку прочитали в дитинстві залишається в пам'яті, майже на все життя і впливає на подальший розвиток дитини. Із книг, які читають, вони дістають певне світосприймання, книги виробляють у них певні норми поведінки. Джерела формування особистості людини - в сім'ї, і батьки - перші і головні вихователі дитини. Кращі дитячі книги, які є зразком високого художнього слова - прози і поезії, виховують у дітей почуття прекрасного і роблять їх життя повнішим, цікавішим. Дитячі книги з малих років прищеплюють дитині добрі почуття і благородні думки, пробуджують до хороших вчинків, сприять моральному становленню. Національна бібліотека України для дітей започаткувала національний проект «Україна читає дітям» та створила спеціальним електронний ресурс КЛЮЧ (Краща Література Юним Читачам) як засіб поширення якісних дитячих книжок у світі сучасного дитячого читання. Про цікаві моменти формування у дітей інтересу до книги читайте у статті.

Підготувала Л. Стадницька

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 479 | Додав: Bibliograf | Теги: книга , бібліотека , дитяче читання | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]