Головна » 2019 » Жовтень » 24 » Султанша Надя – повелителька Царгорода
10:24
Султанша Надя – повелителька Царгорода

В історії могутньої Османської імперії, яка в період свого розквіту охоплювала масштабні землі, — від Центральної Азії до Марокко і від Відня до Ємену, — був період, який історики називають «жіночий султанат» . З цим часом, що тривав понад століття, зазвичай пов’язують початок завершального періоду Османської імперії. Втім, багато істориків вважають, що жіноче правління стало не причиною, а наслідком загального занепаду турецької держави.
Закінчення «жіночого султанату» знову було пов’язане з українкою. Як виявилось, наші землячки в непростих умовах боротьби за владу змогли так себе поставити, що їм підкорялися і підступні чиновники, і грізні яничари. Це повною мірою стосується Турхан Султан (1628—1683), що носила титул Велика валіде-султан. Вплив цієї жінки був не меншим, а можливо, і більшим, ніж вплив Роксолани, про що свідчать її офіційні титули.
Про походження прекрасної наложниці султана Ібрагіма I відомо лише те, що вона була родом з України і до дванадцяти років носила ім’я Надія (Надя, Nadia). У цьому ніжному віці дівчинка була захоплена в полон кримськими татарами і продана вельможі Кер Сулейману Паші.
Про правління Турхан, яке було затьмарене важкими проблемами  - читайте Рижков В. Султанша Надя – повелителька Царгорода / В. Рижков. // День. – 2019. - № 186-187. - С. 21.



Підготувала В. Максимчук


Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 57 | Додав: Bibliograf | Теги: Турхан Султан , занепад турецької держави , Османська імперія , султан Ібрагім , кримські татари , «жіночий султанат» | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]