Головна » 2014 » Березень » 18 » СУЧАСНЕ САДІВНИЦТВО У ПОЛЬЩІ
15:26
СУЧАСНЕ САДІВНИЦТВО У ПОЛЬЩІ
У багатьох європейських країнах садівництво є добре розвинутим. Наразі за обсягом збирання абрикосів лідером є Франція, вишні – Німеччина, слив – Італія . За збиранням яблук перші місця в Європі довгий час посідали Німеччина і Франція (приблизно по 2,5 млн. тон на рік). Але за останні три десятиліття спостерігалося стрімке зростання виробництва яблук у Польщі, яка тепер займає перше місце в Європі та третє у світі. Чим же зумовлено такий стрімкий прогрес?
Після «революції» у виробництві саджанців у Польщі, за якої сильнорослі дерева змінили карликові, виробництво плодів значно зросло. На початку 80-х років у польських садівників з явилося більше можливостей ознайомитися з системою ведення саду в Нідерландах, Німеччині, Бельгії, Франції. Було вирішено спробувати виростити сади на карликових підщепах. Польські садівники зупинилися на голландській системі формування – «площинний шпиндель» (веретено). Як показала практика, вони не помилилися у своєму виборі. За період з 1992 по 1993 рр. в Польщі було закладено 9 розсадників з виробництва  посадкового матеріалу, що відповідає усім вимогам якості. В основі польського садівництва лежить фермерське господарство. Більшість садівників вважають за краще об’єднуватися в кооперативи, подібні кооперативу «Сан Сад», який об’єднує 36 фермерів з садами від 20 до 40 гектарів . Збором яблук у Польщі займаються в основному українські сезонні робітники. У кожного фермера є свій постійний контингент. Спілка садівників Польщі, Асоціація розвитку інтенсивного садівництва та інші організації проводять бізнес-консультації, семінари, виставки, дні саду, які сприяють розвитку підприємців, знайомлячи їх з новітніми тенденціями в сучасному садівництві, екологічними методами виробництва та охорони навколишнього середовища. Родючі чорноземи України дають можливість нашим фермерам, враховуючи досвід західних країн, розвивати інтенсивне  садівництво. Такий вид діяльності не тільки створить робочі місця на селі, а й буде статтею наповнення місцевого бюджету.
Більш детальну інформацію можна отримати ознайомившись із спецвипуском журналу «Пропозиція» № 11
/ 2013 під назвою «Інтенсивний сад: зарубіжний досвід». Часопис міститься у фонді відділу інформації та документів виробничої тематики.

Раїса Гірак

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 1552 | Додав: texnik | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]