Головна » 2017 » Липень » 31 » Спогади очевидців
10:55
Спогади очевидців

Спогади мешканців села Варковичі та інших місцин про 1920-1960 роки / упорядники : А. Лозін, В. Бондарчук, В. Данильчук (Писцьо). – Рівне : Дятлик М. – 188 с.

Видання «Спогади мешканців села Варковичі та інших місцин про 1920-1960 роки» включає спогади очевидців, їхні усні перекази, письмові свідчення, які передають досвід і знання про минуле, значно збагачують наше уявлення про нього і наповнюють його життям. Спогади старожилів містять унікальну інформацію про історичні події крізь призму сприйняття певної людини. Проект зі збору свідчень старожилів Варковицької середньої школи (нині гімназії) під керівництвом учителя історії – Віри Прокопівни Бондарчук – розпочався із середини 80-их років ХХ ст. Живими були ще декілька односельчан, які народилися наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття, і тому важливо було дізнатися саме з уст очевидців історію минулих літ. Діти записували спогади старожилів, своїх бабусь і дідусів. Як результат – нові цікаві свідчення про історію села, його околиці. Це видання є збереження для нащадків хоча б маленької часточки свідчень про різні періоди в нашій історії і передача того індивідуального досвіду, часто суб’єктивного, але такого важливого для розуміння певних подій, що відбувалися у минулому, того як жили звичайні, пересічні  люди в міжвоєнний період, в часи Другої світової війни, у післявоєнні роки. Чим вони займалися, які цінності мали, що було важливим для них, а що другорядним. Книга складається із трьох тематичних розділів, однак подібне структурування доволі умовне, оскільки багато спогадів містять інформацію про різні періоди. Текстовий матеріал доповнюють світлини оповідачів та учнів, які записували спогади. Важливим є додаток до збірника, що містить матеріали «Господарських книг» за 1950-1952 рр. по с. Варковичі з короткими, поданими дослівно відомостями про місцевих мешканців. У спогадах збережено своєрідний вияв діалектного колориту, образності мовлення очевидців. Сторінки книги неможливо читати без сліз, без співчуття, бо чомусь історія нашого краю, та й країни в цілому, для одних людей пишеться болем і кров’ю, а для інших нормою життя є знущання, брехня… І чомусь ця історія нас не вчить жити за біблійними настановами: «Шануй батька свого і матір свою, і добре тоді тобі буде, і довго житимеш на землі! Не вбивай! Не кради!»… Сподіваємося, що прочитавши цю книгу, наші читачі задумаються і запишуть хоча б один спогад, аби він залишився у пам’яті родин. Всім, хто небайдужий до минулого нашого краю, запрошуємо у відділ акумуляції краєзнавчих документів та бібліографії Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки, щоб познайомитися з цим унікальним виданням.

Підготувала Л. Каленюк

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 315 | Додав: kraeznavzi | Теги: історія краю , спогади очевидців , 1920-1960 рр. , село Варковичі | Рейтинг: 1.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]