Головна » 2017 » Листопад » 28 » Співочий кришталь
16:53
Співочий кришталь

Цього року всесвітньовідома фірма Swarovski відзначила своє 122-річчя. Своїм успіхом фірма зобов’язана Даніелю Сваровські , який звичайне скло перетворив на дорогоцінний камінь.
Безперечно, підробкою дорогоцінних каменів люди займалися з давніх давен. Ще в Давньому Єгипті вміли виготовляти штучні дорогоцінні камені із кришталю , додаючи окис свинцю. А відомий ювелір 18 століття Георг Штрасс увійшов в історію, як авантюрист та шахрай, що займався підробкою діамантів. З тих пір штучні камінці так і називають стразами. Натомість, австрійський бізнесмен, винахідник та інженер Даніель Сваровські нікого не намагався ввести в оману. Він був першим, хто перетворив підробку на модний тренд. Заради справедливості, варто сказати, що своєму процвітанню фірма завдячує не тільки таланту засновника, а й неймовірному везінню. Адже саме на початку 20 століття, відомі кутюр’є в своїх колекціях почали масово використовувати біжутерію. Коко Шанель говорила: «Прикрас має бути багато, але якщо вони справжні – це віддає похвалянням і поганим смаком».
Працівники фірми всіляко рекламують та популяризують свої вироби. До 100-ліття фірми було навіть відкрито музей, який в Австрії за відвідуваністю займає друге місце. Єдине, що є таємницею – це склад інгредієнтів, що змушують звичайне скло сяяти, як справжній діамант. Цей секрет сім’я Сваровські тримає у таємниці вже понад 100 років. Після виходу кожної нової колекції знищується не тільки вся документація, а й інструменти, з допомогою яких ця колекція виготовлялася.
Всесвітньовідома фірма Swarovski виготовляє 80% світової біжутерії. Їх кристали повністю розкуповували в найбільших столицях світу, ними прикрашають одяг найвідоміші дизайнери, їх любили і Мерилін Монро і Марлен Дітрих, їх кришталевими люстрами прикрашені такі відомі зали, як Метрополітен Опера, Версаль, Віндзор. Це і не дивно, адже колишній скрипаль Сваровські вимагав від своїх працівників, щоб у кришталі було чути музику.
Сьогодні фірма випускає не тільки прикраси, а й високоточну оптику для біноклів та телескопів, відображальні й люмінесцентні дорожні знаки, абразивні та ріжучі матеріали.
Головіна С. Співочий кришталь : [про фірму Swarovski] / С. Головіна // Пенсійний кур'єр. – 2017. – № 42 /20 жовт./. –  С. 12.




Підготувала Т. Матушевська

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 209 | Додав: Bibliograf | Теги: штучні діаманти , Д. Сваровські , біжутерія , фірма Swarovski | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]