Головна » 2013 » Травень » 28 » Спадщина
19:52
Спадщина
Питання спадкового права регулюються 84–90 главами Цивільного кодексу України. Тема спадщини, правила її оформлення та оподаткування розглядається в 15 номері журналу «Вісник податкової служби України». Фахівці розповідають про види, черговість спадкування, про права та обов’язки осіб, які не включаються до складу спадщини, про час відкриття спадщини.
Черговість спадкоємців за законом регулюється статтями 1261-1265 Цивільного кодексу. «У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця…, той з подружжя, який його пережив та батьки. У другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька , так і з боку матері. У третю чергу право на спадкування за законом мають рідні дядько та тітка спадкодавця. У четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі  спадкодавцем однією сім’єю не менш як п’ять років до часу відкриття спадщини. У п’яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно…»
Відповідно до ст. 1296 Цивільного кодексу, оформляючи право на спадщину, спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Разом з тим відсутність такого не позбавляє спадкоємця права на спадщину. В статті звертається увага на необхідність оподаткування спадщини, друкується таблиця,  в якій подано категорії спадкоємців - платників податку, об’єкти спадщини, ставка податку та ознака доходу. Акцентується увага на тому, що розмір ставки податку, яка застосовується до відповідного  об’єкта спадщини, залежить від родинних стосунків членів сім’ї фізичної особи і спадкодавця. Окремим питанням розглядається оподаткування спадщини, отриманої нерезидентом, у тому числі грошових заощаджень, поміщених до 02.01.92 р. в установи Ощадного банку СРСР та   державного   страхування СРСР.

Литовченко Н. Спадщина: правила оформлення та оподаткування / Н. Литовченко, І. Данілов, В. Гуцуляк // Вісник податкової служби України. - 2013. - № 15. -  С. 13-21.

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 385 | Додав: Bibliograf | Теги: Право , спадщина , податки | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]