Головна » 2019 » Липень » 23 » Собчук В. Перлина в короні України: Кременець
17:13
Собчук В. Перлина в короні України: Кременець

Кременець – районний центр Тернопільської області, в якому, за останнім переписом населення, всього лиш 22 тисячі мешканців, але це провінційне містечко відоме не тільки в Україні, а й за межами нашої країни. Засноване в княжу добу української історії, 1241 р. воно вистояло – першим в Європі – перед монгольськими ордами. Замок, руїни якого величаво довершують нині одну з гір, тільки один раз був здобутий силою зброї – коли восени 1648 р. сюди підійшли козацькі війська.

Книга містить доволі докладний матеріал про історію цього маленького містечка, автор з особливим пієтетом розказує про замки, храми, околиці, ілюстровані прекрасними фотографіями.

А ще Кременець – батьківщина видатного польського письменника першої половини XIX ст. Юліуша Словацького. Майбутній геній народився тут 4 вересня 1809 р. в сім ї професора Волинської гімназії. Ось як висловився у 1959 р. відомий український письменник Максим Рильський про польського: «Є міста, що полонять і зачаровують душу, міста, про які передовсім хочеться сказати: Яке поетичне місто!» Ходиш по Кременцю, дивишся на його спокійні чисті вулиці, на чепурні будиночки з квітами на вікнах, на пов’язану зі стількома історичними спорудами Замкову гору, на старі липи та ясени, що пам’ятають ще малого Юліуша, і думаєш, як це прекрасно, як це зрозуміло, що саме тут народився геніальний поет!»

Тихова О.

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 39 | Додав: читалка | Рейтинг: 3.0 / 2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]