Головна » 2013 » Листопад » 30 » Скорцонера: європейський женьшень
19:59
Скорцонера: європейський женьшень
Однією з рідкісних цілющих рослин, яка довгий час була маловідомою, являється скорцонера . Першими назву рослині дали італійці за схожість коренеплоду з чорною змією - скорцонерою. Зовні корінь скорцонери нагадує довгу моркву, але чорного кольору. Всередині корінь білий, при надрізанні виділяє молочний сік.
В народі скорцонеру називають козелець, чорна морква або солодкий корінь.
Ця рослина була відома людям здавна. За часів Олександра Македонського її вважали великим делікатесом
. Рослина багата цілющими властивостями і може позмагатися за першість навіть із женьшенем.
За радянських часів дослідженню скорцонери приділяли велику увагу. В результаті експериментів було доведено, що вона ефективно захищає організм від радіації та онкологічних захворювань. Протипухлинна активність цієї рослини поширюється на ракові метастази. Скорцонеру давали онкологічним хворим як харчову добавку по одній чайній ложці тричі на день, і їх самопочуття значно піліпшувалося. Деякі сорти цієї рослини спеціально були виведені для лікування учасників ліквідації аварії на ЧАЕС. Вчені довели, що скорцонера надає сили, витривалості, енергії, підвищує імунітет. Вона корисна при цукровому діабеті, при лікуванні радикуліту, трофічних виразок та опіків.
Вирощується скорцонера відносно легко: головною умовою є сонячна земельна ділянка та родючий грунт. Не любить рослина деяких городніх "конкурентів": буде погано рости після томатів, моркви, капусти, селери.
Щоб дізнатися про ризики під час купівлі насіння, про прийоми вирощування та зберігання скорцонери, про її смакові властивості, використання в кулінарії та в народній медицині, раджу звернутися до статті:

Дідиченко О. Я. Скорцонера: лікує і захищає / О. Я. Дідиченко // Дім, сад, город. - 2013. - № 11. - C. 8-9.

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 490 | Додав: Bibliograf | Теги: Медицина , властивості , чорна морква , солодкий корінь , вирощування | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]