Головна » 2018 » Лютий » 22 » Система освіти у Нідерландах
10:29
Система освіти у Нідерландах

Пазюк С. Підготовка до життя в суспільстві / С. Пазюк // Освіта України. – 2017. – 4 груд. – С. 10-11.
Аби правильно визначити вектор розвитку вітчизняної освіти, варто дізнатися і про світові моделі функціонування галузі.
Що вражає у системі освіти Нідерландів із самого початку – це:
•    високий рівень довіри людей одне до одного;
•    висока відповідальність за виконувану роботу;
•    відкритість усіх установ перед суспільством.
Загальна середня освіта в Нідерландах є обов’язковою і безкоштовною. Характерною особливістю системи освіти Нідерландів є поєднання централізованої освітньої політики уряду з децентралізованим адмініструванням у школі. Міністерство освіти, науки і культури здійснює загальне керівництво і контроль в освітній галузі. Утримання шкільних приміщень, заробітна плата всім працівникам, підручники, навчальні матеріали та приладдя необхідне для педагогів і школярів, - усе це оплачує уряд. Слід згадати, що Нідерланди входять до 15 найбагатших країн світу, а кожен громадянин сплачує податки на рівні 40%.
Структура системи освіти Нідерландів на перший погляд є досить складною, але водночас – добре продуманою.
Перший рівень – це початкова освіта і спеціальна початкова освіта учнів з помірним навчанням і поведінковими труднощами. Початкову освіту на цьому рівні здобувають діти віком від 4 до 12 років. Перші два роки їх навчають читати, писати та рахувати. Пізніше вони опановують різні предмети. На етапі закінчення початкової школи проводиться тест, але ще до його завершення вчителі дають батькам рекомендації щодо подальших напрямів навчання дитини. Деколи батьки бувають із цим незгодні, але результати тесту в більшості випадків підтверджують висновки педагогів. Висновки вчителя є значно важливішими від результатів тесту, адже він працює безпосередньо з дитиною 8 років!
У середній школі (вік учнів – від 12 до 18 років) залежно від нахилів і здібностей навчання продовжують за одним із трьох напрямів:
професійний, 4 роки (середня професійна освіта);
прикладні науки, 5 років (університет прикладних наук);
академічний, 6 років (університет).
Після закінчення середньої школи випускники можуть вступити в університет або отримати професійну освіту. Навчання у професійному закладі завдяки перехідним програмам також відкриває шлях до університету. Професійна освіта надає справжню підготовку до життя в суспільстві. Наприклад, у коледжі Ремер Вісшер, який надає послуги з підготовчої професійно-технічної освіти, діти 12-16 років не лише навчаються, а й працюють у майстернях з ремонту велосипедів, автомобілів, монтують електричні схеми, готують їжу. Підлітки вчаться реалізовувати свої вироби, скликають на вечерю за 11 євро жителів своєї громади.
До речі, школи в Нідерландах можуть бути державними та приватними, але для країни немає жодної різниці – вони обов’язково фінансуються державою за однаковими принципами.
Професія педагога є досить престижною. Вчитель працює 5 днів на тиждень. До речі, табель обліку праці не ведеться, адже є розклад уроків, та і вся робота побудована на принципах відповідальності й довіри.
Більш детальніше про систему освіти Нідерландів, принципи фінансування середньої освіти, роль місцевих органів влади, про контроль якості, обов’язки директора й ще про багато іншого можна ознайомитися в газеті «Освіта України» № 47 за 2017 р.












Підготувала бібліотекар Юшкова Н. А.

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 515 | Додав: Bibliograf | Теги: системи освіти Нідерландів початков | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]