Головна » 2014 » Січень » 26 » Шукасаптаті, або 70 оповідок папуги
14:39
Шукасаптаті, або 70 оповідок папуги

У казках, як відомо, трапляється всяке: бідні сироти виходять заміж за принців, печі стають транспортним засобом, звірі, птахи і навіть риби розмовляють, а неповороткі черепахи обганяють швидких зайців. А ще казки нагадують нам про дитинство. Немов різнокольорові камінці в калейдоскопі, казки утворюють хитромудрі візерунки з небезпечних пригод, любовних історій і дивних перетворень. Залишаючись в рамках дитячого жанру, вони, тим не менш, несуть у собі чимало корисного для дорослих. У казкових історіях - опис традицій та побуту різних країн, історія релігій і культур, непорушні основи соціального укладу. Пропонуємо ознайомитися з однією, на наш погляд, доволі цікавою книгою, яка в деякій мірі нагадує всім відомі казки Шехерезади. Ці казки, що буквально вражають хитросплетіннями сюжету, хочеться читати і перечитувати, стільки в них химерного сплетіння фантастичного і реального, жвавості і глибини переживань героїв казок, психологічної виправданості ситуації, ясна, певна мораль.
" Шукасаптаті” або інша її назва - "70 оповідок папуги” - збірка санскритських новел, яка розвиває традицію давньоіндійської літератури. Книга широко поширена і улюблена на Сході. Час її виникнення точно невідомий; часто її остаточне оформлення відносять до XII століття. В основі оповідань покладені фольклорні сюжети, відомі в Індії ще в глибоку давнину і які неодноразово піддавалися літературній обробці.
В повісті є основна сюжетна лінія про сина купця Маданавіноду і його дружину Прабгаваті. Маданавінода пиятикував, грав у кості, вів розгульне життя, чим дуже засмучував свого батька купця Харідатту і свою матір Шрінгара-сунгарі. Якось брахман Тривікрама подарував Харідатті «вчену майну» (шпачиху) та папугу запевняючи, що їх «горе розвіється» з цими птахами. Якось папуга розповів Маданавіноді одну невеличку повчальну казку, що дуже вплинула на героя і він вирішує змінитись. По якимось торговим справам він сідає на корабель і вирушає в інші краї. Через деяку кількість днів Прабгаваті починає сумувати за чоловічою увагою і через поради подруг зважується зрадити чоловіку. Її намагається зупинити папуга, що запропонував їй умову, якщо Прабгаваті виявиться кмітливішою ніж герой його історії, вона піде до іншого чоловіка. Кожну ніч, сімдесят днів підряд, папуга розповідає невеличку новелу і Прабгаваті залишається вдома. Основна частина таких історій про жінок, які зраджують чоловікам і яким потім вдається спритно викрутитись із неприємностей, що з ними трапляються.
Книгу в електронному варіанті в перекладі Тамари Іваненко можна знайти за таким посиланням: http://www.ae-lib.org.ua/texts/_shukasaptati__ua.htm



Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 399 | Додав: читалка | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]