Головна » 2016 » Травень » 11 » Школа радості
09:58
Школа радості

Цуканова М. Фінські розвідки українських освітян, або «школа радості» таки існує / М. Цуканова // Освіта України. – 2016. – 8 квітня. – С. 14-15.

Низка міжнародних досліджень показала, що фінська освіта є однією із найбільш ефективних у світі. Автор статті надає нам можливість «доторкнутися» до фінської освіти, спробувати зрозуміти, в чому її унікальність і чи можна таку модель запровадити у наших реаліях. Школярами у Фінляндії стають у 7 років, і з 1 до 6 класу всі предмети викладає один учитель. Винятком може стати іноземна мова, інколи – музика.
В статті описано школу Тікка (в перекладі – «Дятел»). У 16 класах навчаються 380 школярів 1-6-х класів. Це у Фінляндії початкова школа. Ще приблизно 100 учнів відвідують ще один заклад, який знаходиться неподалік; не так давно їх об’єднали, ввіривши обидва директору Тікки. Друга школа об’єднана з дитячим садком, куди батьки водять малюків із 9 місяців. Та є одне «але»: якщо хоча б хтось із батьків не працює, дитина може перебувати в садку не більше 20 годин на тиждень. І ще: у 60 дитячих садках, що працюють у місті, - тридцять директорів. Оптимізація по-фінському: два заклади – на одного керівника. Річний бюджет обох шкіл – 2, 7 мільйона євро. Левова частка цих грошей покриває оренду та заробітну платню вчителів.
Особливість Тікки – скляні внутрішні панорамні стіни. Йдучи коридором, можна спостерігати, що відбувається у класах. Оцінки у школі – від 4 до 10 балів. Перші чотири роки навчання вони не виставляються. Із п’ятого класу педагог може говорити про успішність дитини, виражену в оцінках, виключно «тет-а-тет» у присутності обох батьків і самої дитини. Батьківські збори в нашому розумінні там проводяться раз на рік – до початку навчального року.
До нового навчального року, що розпочинається в один із днів від 8 до 12 серпня, батьки купують тільки сумку чи рюкзак. Усе, що потрібно дитині для навчання, їй покладуть у цей рюкзак у школі: від ручок і олівців до підручників, причому – два комплекти: один знаходиться вдома – для виконання домашніх завдань, інший – у школі. Побувавши у школі Тікка, один із українських колег зазначив: «То це ж класично за Сухомлинським – «Школа радості!».
Про подальше здобуття освіти в Фінляндії можна прочитати в газеті «Освіта України» за 2016 рік № 15.



Провідний бібліограф Юшкова Н. А.

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 371 | Додав: Bibliograf | Теги: модель освіти , Фінляндія , школа Тікка , школа , освіта | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]