Головна » 2017 » Червень » 19 » Севгіль Мусаєва, Алім Алієв. Мустафа Джемілєв. Незламний
17:01
Севгіль Мусаєва, Алім Алієв. Мустафа Джемілєв. Незламний

Севгіль Мусаєва, Алім Алієв. Мустафа Джемілєв. Незламний

Яке це - бути персоною нон-грата на рідній землі? Витратити роки наполегливої боротьби, все втратити, але не здаватися? Як ніхто інший про це знає Мустафа Джемілєв - колишній політв'язень, активіст, борець за права людини. У 1991 році він зміг вперше за довгі роки повернутися додому. У 2014 році він знову його позбувся.

«Мустафа Джемілєв. Незламний» - книга життя і спогадів одного з найяскравіших представників кримськотатарського народу, який продовжує свою діяльність до цього дня. Він став невід'ємною частиною історії Криму, його анексії і кримських татар по обидва боки кордону. У виданні ви знайдете п'ятдесят годин інтерв'ю, журналістські розслідування, історичні зведення і фотографії з архіву, деякі з яких друкуються вперше.

Мустафа Джемілєв є національним лідером кримських татар, символом єднання депортованого народу і повернення його на рідну землю. Він присвятив своє життя боротьбі з системою, величезною репресивною махіною, пройшов радянські тюрми, голодування, залякування — і переміг. Але анексія Криму 2014 року розпочала новий виток випробувань. Тепер знаний дисидент, правозахисник, уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу на міжнародному рівні відстоює права своєї батьківщини. Історія його життя — це історія боротьби кримськотатарського народу. Пам’ятаю фразу зі своєї промови на Омському процесі 1970 року, яку я повторив і на процесі 1984 року в Ташкенті: «Ніхто і ніколи, за жодних обставин, не змусить мене відмовитися від виконання свого обов’язку та зобов’язань, покладених честю, совістю та національною гідністю». Якби тепер така норма поведінки була притаманна більшості, усе було б інакше…Мустафа Джемілєв.

Про авторів: Алім Алієв і Севгіль Мусаєва - українські журналісти кримськотатарського походження. Обоє народилися в Узбекистані. В 1989 році їхні родини змогли повернутися на батьківщину, до Криму. Алім - аналітик і консультант з комунікацій в експертній компанії «Pro.mova». Севгіль - головна редакторка інтернет видання «Українська правда». Cпівзасновники громадської організації «Крим SOS».

І. Петрук

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 40 | Додав: читалка | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]