Головна » 2016 » Вересень » 7 » Самобутній оберіг на ім'я український костюм
13:39
Самобутній оберіг на ім'я український костюм

Будь-яка нація має свій неповторний національний одяг. Український традиційний костюм - не просто символ Батьківщини. Це складова, без якої немислима національга культура нашого народу, один з небагатьох національних брендів, відомих у всьому світі.
Перше з чим асоціюється національний одяг, це - вишита сорочка, яка останнім часом стала актуальною в гардеробі майже кожного українця. Наші пращури приписували сорочці лікувальні і цілющі властивості. Траплялося, що сорочку вдягали навиворіт від зурочення. За повір'ям, продати свою сорочку означало продати щастя. До хрещення дитину не вдягали у сорочку, а лише сповивали пелюшками. Перед тим, як уперше одягти дитині сорочку, в неї вдихали повітря, ніби душу. Дівчата вишивали тільки вночі, щоб вберегти від ворожого ока і щоб ніхто не перейняв візерунок. Жінка, яка не могла завагітніти, позичала сорочку у жінки, яка тільки народила.
Особливе місце займала весільна сорочка, яка готувалася заздалегідь. З нею пов'язано безліч традицій, звичаїв, символів, так само, як з поясом та вінком, що мають сакральне значення для українців. Про сиволіку, призначення та оберегову функцію національного вбрання ви дізнаєтеся зі статті Ольги Кацман "Самобутній оберіг на ім'я український костюм" (Українська культура. - 2016. - №3-4. - С. 62-64). Журнал можна переглянути у відділі мистецтв нашої бібліотеки.

Анжела Хамедюк

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 118 | Додав: art | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]