Головна » 2017 » Травень » 21 » Російський дятел
13:06
Російський дятел

У 1976 році американці почули загадковий радіосигнал з Радянського Союзу, що нагадував ритмічне дріботіння. Його назвали Російським Дятлом. Багато кому здавалося, що це новий вид зброї, але київський художник Федір Александрович розслідує страшнішу версію у своєму фільмі, що вийшов на екрани кінотеатрів 28 січня 2015 року «Russian Woodpecker» (в перекладі з англ. «Російський дятел»).

Стрічка режисера Чеда Грасія «Російський дятел» (Україна, США та Великобританія) здобула перемогу у номінації «Найкращий зарубіжний документальний фільм» американського національного фестивалю незалежного кіно «Санденс», а Міжнародна асоціація документалістів визнала операторську роботу Артема Рижикова найкращою у 2015 році. Фільм брав участь у більш ніж 100 фестивалях світу і був показаний телеканалами Arte і BBC. Загалом його подивилися більше ніж 10 000 000 людей, але коли фільм запропонували безкоштовно українським каналам, дистриб’ютори дістали відмову. Чому?

Фільм - про Чорнобильську катастрофу: хто, як та з якою метою спричинив її; погляд художника на ці події. Це – розслідування, яке почалося з невеличкої пригоди – подорожі в Чорнобильську зону на уік-енд для створення короткометражної стрічки про одну з найбільших масштабних і найменш відомих воєнно-технічних споруд – приймальну антену радянської системи загоризонтної радіолокації, яка за характерний стук в ефірі дістала назву Russian Woodpecker.

Мандрівка до тієї радіоактивної антени 750 метрів завдовжки і 150-метрової висоти (самі габарити є певною метафорою залізної завіси) вилилась у роки досліджень і сотні інтерв’ю. Фільм не міг бути створений, поки версія залишалася недоведеною.

Чи Чорнобильська катастрофа не була прикриттям людей, що провалили  будівництво цієї антени? Автори фільму дають конкретну відповідь хто мав мотив і можливість це зробити, називає зло по імені. Читайте більше у статті автора ідеї, художника і головного героя фільму: Александрович Ф. Чорнобильський злочин. Брехня як радіація//Культура і життя. – 2017. - №17. – С. 9

Трейлер до фільму:

Н. Оксанич

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 38 | Додав: art | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]