Головна » 2018 » Травень » 29 » Родина Рахманінових у Рівному
18:00
Родина Рахманінових у Рівному

Сергій Рахманінов – племінник Сергія Рахманінова  / ред.–упоряд. Б. Й. Столярчук. ­­– Рівне : О. Зень, 2018.  –  24 с.

Історичних будинків у Рівному, нажаль, збереглося дуже мало. Тим важливішими є сьогодні ті, які нагадують нам про яскраві сторінки історії міста. В одному із таких будинків, на вулиці Ясна, 1,  з 1919 по 1984 рр., проживала сім’я генерала Олексія Рахманінова – двоюрідного брата видатного композитора Сергія Рахманінова.

Із листів та спогадів людей видатний композитор Сергій Рахманінов постає як благородна, добра, чуйна людина, завжди готова допомогти нужденним. У 1918 році, після революції, він залишив Росію. Щойно розпочала свою діяльність Американська організація допомоги, від Сергія Рахманінова в Росію пішли перекази: письменникам і  музикантам, театрам і консерваторіям.

Протягом багатьох років він підтримував в Рівному сім’ю свого загиблого в роки Першої світової війни двоюрідного брата – генерала Олексія Рахманінова. Дружина генерала – Євгенія, випускниця Смольного інституту благородних дівиць, з трьома дітьми:  дочками-близнюками Оленою, Тамарою та сином Сергієм після смерті чоловіка залишилася на чужині без засобів існування. Місцева рівненська інтелігенція чим могла допомогала біженцям. Не залишився осторонь Сергій Рахманінов. Він взяв сім’ю свого брата  на повне утримання. Дочки - навчалися за його рахунок у Варшавській консерваторії та у Лодзі у балетній школі. Племінника Сергія (1902) композитор викликав у Францію, де юнак отримав інженерну освіту. Згодом, повернувшись до Рівного, він розповідав про зустрічі з композитором і традиції рахманівського будинку в Парижі. Через Червоний хрест композитор заповів своїм племінницям довічну ренту (допомогу). Двоє сестер і брат (помер у квітні 1984 р.) жили у Рівному в будинку по вулиці Ясна, 1. Поховані на «Новому кладовищі» у Рівному.

Зі спогадами про життя родини Рахманінових у Рівному, характер взаємовідносин племінників з видатним композитором, диригентом Сергієм Рахманіновим, вшануванням пам’яті родини Рахманінових у Рівному  знайомить нас книга «Сергій Рахманінов – племінник Сергія Рахманінова» упорядкована Богданом Столярчуком, професором, членом Рівненського краєзнавчого товариства. Видання містить цікаві фотоілюстрації, документи.

Н. Кожан

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 231 | Додав: kraeznavzi | Теги: родина Рахманінових , історичні будинки , композитор , Сергій Рахманінов , Рівне , диригент | Рейтинг: 4.0 / 4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]