Головна » 2018 » Березень » 26 » Рівненська «Просвіта»
13:41
Рівненська «Просвіта»

На скрижалях просвітянської долі : збірник  статей та матеріалів, присвячених 100-річчю створення рівненської «Просвіти» імені Т. Шевченка / упоряд  Г. Коломис. – Рівне: ФОП Мельнікова М. В., 2017. – 164 с.

У відділ акумуляції краєзнавчих документівта бібліографії РОУНБ надійшла книга «На скрижалях просвітянської долі». Цей збірник створений з нагоди 100-річчя Рівненської «Просвіти». Тут міститься узагальнена інформація про діяльність громадської організації «Рівненське міське об’єднання товариства «Просвіта» імені Т. Шевченка» за 2003-2017роки. Виокремлено відомості про діяльність найактивніших просвітян міста, зокрема просвітянського активу, представників загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів. Уся діяльність міської «Просвіти» організовується та скеровується активними членами ради: Михайлом Борейком, Євгенією Гладуновою, Мирославою Жовтан, Людмилою Грекул, Галиною Коломис, Мирославою Савчук, Тетяною Сергіюк, Аллою Українець  та ін. Діяльність «Просвіти» передбачає популяризацію української мови, культури та утвердження історичної свідомості української нації через широкий спектр культурних, наукових, практичних та інформаційних підходів, які сприяють зміцненню україномовних патріотичних середовищ у Рівному.  У 2013 році до 200-річчя з дня народження Т. Шевченка, при активному сприянні голови Рівного Володимира Хомка, відкрито музей «Просвіта Рівненщини». Ініціаторами його створення були Катерина Сичик та Михайло Борейко. У змісті книги є важливий розділ «Разом з «Просвітою». Адже у «Просвіти» є багато друзів: відомих і непересічних особистостей, патріотично налаштованих людей, які не просто підтримують просвітянський рух, а й самі є ініціаторами загальноміських акцій та проектів. Серед них – Галина Кульчинська, яка небайдужа до сьогодення. Закінчується збірник розділом «Колаж просвітянських заходів (з просвітянських інтернет-сторінок)». Взагалі, матеріали у збірнику укладено з метою відтворення найважливіших сторінок просвітянського руху, мотивування молодого покоління до активних дій у плані національно-патріотичного становлення українства, державотворення, побудови громадського суспільства, достойної презентації України на європейському та світовому рівнях. І  сьогодні, у час агресії північного сусіда,як ніколи необхідно в кожному навчальному закладі, на підприємстві, в установі сформувати просвітянський актив, який би, як і колись, успішно закладав основи становлення свідомих українців-патріотів.

Підготувала Л. Каленюк

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 228 | Додав: kraeznavzi | Теги: «Просвіта» , просвітянські заходи , активісти «Просвіти» , історія рівненської «Просвіти» | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]