Головна » 2017 » Жовтень » 21 » Рівне – моє місто
10:09
Рівне – моє місто

Рівне – моє місто. Краєзнавчий матеріл: навч.-метод. посіб. для вчителів початкових класів / Н. О. Гетманчук, З. О. Захарчук, Л. І. Іванова, Т. Б. Суржук, О. С. Ткачук, Т. Б. Шевчук; за заг. ред.. Т. Б. Суржук. – Луцьк: Волиньполіграф, 2017. – 300 с.

Книга має на меті допомогти учителям міста Рівне у проведенні краєзнавчої роботи на уроках української мови та літературного читання, а також у позаурочний час. Це сприятиме реалізації як навчальної, так і виховної мети уроків: за допомогою мовленнєво-комунікативного дидактичного матеріалу плекати в учнів любов до рідного краю.

Завдання у посібнику сформовані таким чином, що, крім навчальних і виховних можливостей, краєзнавчий матеріал може виконувати важливі розвивальні функції – формування вміння школярів аналізувати, порівнювати, виокремлювати головне, знаходити причинно-наслідкові зв’язки, узагальнювати, доводити.

Посібник складається з трьох розділів. Перший розділ – аналіз методики використання краєзнавчого матеріалу на уроках української мови та дидактичний матеріал для учнів 4 класу.

У другому розділі посібника розкривається методика використання краєзнавчого матеріалу на уроках літературного читання та подані адаптовані тексти для роботи. До текстів дібрані завдання. Їх мета – навчити школярів визначати стиль та тип мовлення, розкрити тему й основну думку висловлювання, складати план, близько до тексту передавати зміст, робити творчі доповнення до тексту.

Третій розділ – розробки заходів, рекомендованих для позакласної роботи з учнями 4 класів.

У посібнику використані фрагменти праць істориків, краєзнавців Гурія Бухала, Олени Прищепи, музейних та архівних фахівців Галини Данильчук, Олександра Булиги, Людмили Леонової, Світлани Калько, літературознавця Ярослава Поліщука, письменників Євгена Шморгуна, Олександра Ірванця, Василя Басараби, Вікторії Климентовської «Вірш про Рівне», Неоніли Диб’як вірш «Рівне», Анни Лимич вірш «Місто». Миколи Теодоровича «Легенда про Грабник», Володимира Короленко «Історія мого сучасника» в перекладі Лідії Рибенко.

У книзі представлений матеріал з досвіду роботи учителя початкових класів ЗОШ №28 Андрійчук Ольги Степанівни, а саме: подорож вулицями Рівного, екскурсія річкою Устею та Рівненським парком культури імені Т. Шевченка, мовленнєво-дидактичні ігри, вікторини, ребуси, кросворди, сценарій театралізованої науково-пізнавальної подорожі «Рівне – місто моє».

Інна Козюхно

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 262 | Додав: kraeznavzi | Теги: ребуси , Рівне , посібник навчально-методичний , матеріали краєзнавчі , РДГУ , вікторини | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]