Головна » 2019 » Липень » 17 » Рішення Європейського суду з прав людини в кримінальних та цивільних справах
11:48
Рішення Європейського суду з прав людини в кримінальних та цивільних справах

Застосування рішень Європейського суду з прав людини (далі – ЄСПЛ) набуває з кожним днем актуальності. Серед міжнародно-правових актів Конвенція про захист прав людини, основоположних свобод набуває прагматичного значення, адже, якщо раніше ці рішення викладалися як орієнтир у доказовому праві або як констатація фактів невиконання судових рішень національних судів, то на сьогодні в рішеннях ЄСПЛ ми бачимо джерело кращого розуміння окремих інститутів кримінального права.
Пропонований в № 11 (за 2018 р.) «Бюлетня законодавства…» огляд рішень ЄСПЛ містить 25 документів: Вони стосуються різнобічних питань застосування  національного кримінального законодавства: значення правомірності затримання особи та застосування певних правообмежень; проблема низькоякісної роботи над розкриттям вбивств; справи щодо катувань, залякувань, жорстокого (нелюдського) поводження з людьми працівників правоохоронних органів та ін.

Рішення Європейського суду з прав людини в кримінальний справах: захист жиитя, здоров’я, честі та гідності [Текст] // Бюлетень законодавства і юридичної практики України. - 2018. - № 11. - С. 9-288.

Законом України «Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року» Україна визнає компетенцію Європейської комісії з прав людини приймати заяви на ім'я Генерального Секретаря Ради Європи про порушення Україною прав, викладених у Конвенції. Таким чином, Конвенція є складовою частиною національного законодавства і має бути реалізована у правозастосовній діяльності судів, у тому числі з цивільного судочинства.

Рішення Європейського суду з прав людини в цивільних справах: захист власності, приватного життя та свободи поглядів [Текст] // Бюлетень законодавства і юридичної практики України : збірник нормативних актів . - 2018. - № 12. - С. 5-318.

Підготувала Олена Самсонюк

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 61 | Додав: Bibliograf | Теги: право цивільне , вираження поглядів , злочини , Право міжнародне приватне , права людини , дискримінація за ознакою статі , права опіки , Європейська конвенція , право доступу до дитини , Суд Європейський , розлучення , право власності , Право кримінальне | Рейтинг: 1.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]