Головна » 2017 » Лютий » 9 » Рекорди живої природи
16:42
Рекорди живої природи

Людина звикла вважати себе вінцем природи. Між тим, серед тваринного світу є представники, чиї досягнення просто вражають. Наприклад, у Книзі рекордів Гіннеса зафіксовано документально підтверджену найдовшу тривалість життя у француженки Жанни Кальман (122 роки). Серед тваринного світу таких довгожителів набагато більше: гренландський кит живе 120 років, папуга – 135, сокіл – 160, слонова черепаха – 175, червоний морський їжак – 200, а двійчастий молюск виду Arctica islandika – більше 500 років.
А ось ще одна дивовижна здатність тварин: втрата голови (декапітація)у людини призводить до миттєвої смерті, а таргани, які завдяки своїй живучості є одними з небагатьох, здатних пережити ядерну війну, при втраті голови можуть прожити десять діб, оскільки їх мозок не керує диханням, а судини закупорюються кров’ю, що згорнулася. Обезголовлені таргани навіть продовжують спарюватися, доки не загинуть від голоду та спраги.
Опинившись у холодній воді, людина дуже швидко гине, а тихохідки спокійно витримують температуру мінус 270°С. Та й це ще не все: ці мініатюрні дивовижні істоти оживають при кімнатній температурі після восьмиденного перебування у вакуумі, трьохденного перебування в атмосфері гелію та декількох годин заморожування при температурі мінус 272°C. Вони витримують багатогодинне нагрівання при температурі 150°C, рентгенівське випромінювання, що в сотні разів перевищує дозу, смертельну для людини, та можуть знаходитися у стані уявної смерті більше ста років. До свого звичного стану тихохідки повертаються на протязі декількох хвилин.
Більшість представників тваринного світу проявляють чудові навігаційні здібності, тоді як дехто з людей може заблукати «в трьох соснах». Навіть звичайні домашні коти здатні відшукати свою домівку за сотні кілометрів від неї. Невеличка пташка кедрівка пам’ятає близько 5 тис. своїх схованок, в яких вона восени заховала харчові припаси на площі в 24 км². Людям би таку пам'ять! А чого варта здатність тварин відновлювати свої органи? Тигрова акула, наприклад, за десять років здатна відростити та замінити до 24 тис. зубів. Середня швидкість росту людини складає10 см на рік, а ось деякі види бамбука ростуть зі швидкістю до 91 см на добу (майже 4 см на годину)!
А ще тварини є чудовими «будівельниками». Рекордсменами цього процесу є бджоли та павуки. Павутина, з якої павуки плетуть свої сітки легша за бавовну, але її питома міцність в п’ять разів вища за міцність сталі. Розрахунки показали, що збільшена до розмірів футбольного поля, павутина здатна втримати потужний авіалайнер.
Як бачимо, біофізичні та біохімічні характеристики більшості тварин значно перевершують людські можливості. І це лише невеличкий перелік тих досягнень, в яких тварини залишили нас далеко позаду. Задовольнитися ми можемо хіба що першістю у розвитку інтелекту. Хоча, дивлячись на те, як людина цілеспрямовано знищує планету, на якій живе, і в цьому можна засумніватися…
Микуленок И. О. Удивительные «изобретения» живой природы / И. О. Микуленок // Винахідник і раціоналізатор. – 2016. – № 6. – С. 20-25.






Підготувала Т. Матушевська

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 520 | Додав: Bibliograf | Теги: таргани , ботаніка , тихохідка , зоологія , тварини , павук , Жива природа , кедрівка , рослини , тигрова акула | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]