Головна » 2019 » Січень » 22 » Просвітянське століття Рівненщини
10:52
Просвітянське століття Рівненщини

Просвітянське століття Рівненщини : наукові статті, спогади / упоряд. І. В. Вєтров, З. В. Дідич. – Дрогобич : Коло, 2018 - 948 с.

Книга «Просвітянське століття Рівненщини» - ювілейне видання до 100-річчя Рівненської «Просвіти» - охоплює три періоди розвитку найпотужнішої української культурно-освітньої організації від часів польської (1917-1939 рр.), німецької (1942-1943 рр.) окупації та третього відродження «Просвіти» - з 29 вересня 1988 року, коли на Рівненському комбінаті «Азот» було створено «Товариство шанувальників української мови і культури ім. Т. Г. Шевченка».

Це – книга-спомин живих учасників великих діянь у дні державотворення, з їх власним баченням та оцінкою подій і явищ буремного часу, а також тих подвижників, хто вже відійшов у засвіти, залишивши для нащадків безцінні матеріали про  досвід минулих літ.

Книга містить понад сто статей, в яких – сотні імен просвітян, котрі впродовж історичного поступу торували цю тернисту дорогу спільно з іншими спорідненими патріотичними організаціями нашого краю та діаспори такими як : «Пласт», «Народний рух України», «Союз українок» тощо. На її сторінках знайшли місце раритетні світлини з Державного архіву Рівненської області, Рівненського обласного краєзнавчого музею, приватних сімейних архівів.

Унікальна організація, попри утиски і репресії з боку всіляких поневолювачів, невтомно «сіяла добро» і нині підносить національну свідомість через просвітництво.

Ознайомитися із книгою можна у відділі акумуляції краєзнавчих документів та бібліографії.

І. Петрук

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 131 | Додав: kraeznavzi | Теги: ювілей , Історія , «Просвіта» міста Рівне та Рівненськ | Рейтинг: 4.2 / 5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]