Головна » 2018 » Грудень » 28 » «Прощай, убогий Кос-Арале…»
10:55
«Прощай, убогий Кос-Арале…»

Пшеничний М. «Прощай, убогий Кос-Арале…». Есе-мандрівка (у просторі й часі) : до 170-річчя написання Т. Г. Шевченком реквієму «Ой чого ти почорніло, зеленеє поле?..» / М. Пшеничний.  – Дубно : МП, 2018. – 61 с.

У книзі Миколи Пшеничного «Прощай, убогий Кос-Арале…» висвітлюються маловідомі факти із життя і творчості Т.Г. Шевченка як солдата і матроса, зокрема, перебування Шевченка на острові Кос-Арал Аральського моря, де він написав більше як 70 поезій і намалював кілька десятків картин. Ця ж книга приурочена 170-річчю написання вірша-реквієма «Ой чого ти почорніло, зеленеє поле?..» (про Берестецьку битву).

Здавалося б, де меліороване середньоазіатське Аральське море, а де Поле Берестецької Битви, полите українською козацько-селянською кров’ю влітку 1651 року. Але й тутешні, й тамтешні місцини навічно освячені слідами і сльозами Тараса Шевченка. Болем невимовним, стогоном вселенським переповнені по вінця його слова: «Скрізь був і скрізь плакав…».

Цю літературознавчу розвідку автор присвячує одному-єдиному віршу-реквієму Нашого Пророка. Простежує історію його написання в азіатській пустелі, розповідає про переклади десятками мов світу, знайомить із багатьма композиторами, які створили на цей текст мелодії, а також згадує свою подорож на Кос-Арал, де упродовж не однієї безсонної ночі народжувався шедевр у солдатсько-матроській поетовій душі та у захалявній книжці.

Шевченкіана письменника, просвітянина, краєзнавця Миколи Пшеничного – це півтисячі поезій, перекладів, наукових досліджень, нарисів, краєзнавчих статей, рецензій, інформативних матеріалів, репортажів, інтерв’ю, передмов і післямов, надрукованих у його книжках, колективних збірниках, журналах, альманахах, газетах.

Підготувала Л. Степанюк

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 160 | Додав: kraeznavzi | Теги: 1961 , розвідка літературознавча , Поле Берестецької Битви , подорож | Рейтинг: 4.0 / 4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]