Головна » 2016 » Березень » 22 » ПРО ЩО ПОВІДАЛА ВІКОННА ШИБКА
12:29
ПРО ЩО ПОВІДАЛА ВІКОННА ШИБКА

Сьогодні неможливо уявити наш світ без скла. З нього виготовляють посуд і дзеркала, лінзи найпотужніших телескопів та окулярів, ілюмінатори літаків і океанічних лайнерів, акваріуми… Навіть на світ ми дивимось у своїй домівці крізь скляну віконну шибку.

Виникнення скла, як і багатьох винаходів людства, – річ випадкова. Існує легенда, що у Стародавньому Єгипті жив один гончар, який не вирізнявся охайністю у роботі. Якось він нагрів піч і став закладати туди глечики, зліплені з недосушеного глиняного тіста. Один незграбний рух – і посудина вислизнула з рук додолу у суміш піску і соди, що випадково опинилася під ногами. Гончар підняв глечика і,  похапцем струсивши «бруд», засунув його у піч для випалювання. Коли ж він потім вийняв гончарний виріб, то побачив, що на тому боці, де він не відтер до решти пісок і соду, глечик укрився тонкою прозорою скловидною плівкою – глазур’ю. Після цього лишилось всього півкроку до виробництва скла і невдовзі єгипетські майстри стали виготовляти з нього вази, кубки, прикраси.

У ті часи вироби зі скла дуже цінувалися – вони були на вагу золота, а секрет їх виготовлення майстри тримали в таємниці.

Масове виробництво скла стало можливим тільки наприкінці минулого століття завдяки винаходу печі Сименса-Мартіна й заводському виробництву соди.

Про історію винаходу скла та виробів зі скла можна дізнатись прочитавши статтю Кощенко О. Про що повідала віконна шибка / О. Кощенко // Сільські вісті. – 2016. – № 26 (10 берез.). – С. 6. та переглянувши інтернет-ресурси:

Винахід скла – http://www.ivk-knteu.org.ua/p-dkh-d-u-napisann-referatu,-diploma,-kursovo-roboti/vinakh-d-skla.html ;

Історія скла в історії людства. Винахід та виготовлення скла – http://faqukr.ru/osvita/38221-istorija-skla-v-istorii-ljudstva-vinahid-ta.html ;

Історія скляних технологій – http://www.busel.ua/ua/steklo/10-5-2007-2_12_1.html ;

Скло. Історія винаходу, розвитку та застосування скла – http://aspectplus.com.ua/content/view/156/55/lang,ua/ ;

Як винайшли скло – http://znayka.org.ua/yak-zmusyty-kaktus-tsvisty.html .

Марія Новікова

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 434 | Додав: texnik | Теги: скло , вироби з скла , скляні меблі | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]