Головна » 2013 » Листопад » 25 » Про піч, про хліб та цікаві прикмети
15:45
Про піч, про хліб та цікаві прикмети

Ткач М. Як у печі паляниці народжуються/М.Ткач // Дім і сім'я.- 2013.- №3.- С. 59-61

Як правило, в укра ї нськ і й хат і п і ч улаштовують бі ля глухої стіни. Піч символічно уособлює вогняний і невидимий стан існуючого світу, а хата – притулок предківського духу та демонічних сил. У київсько- руських старинах вона згадується як місце, де сидить зла відьма і промовляє закляття. А в повір ях, легендах і переказах відьма літає через пічний димар на кочерзі чи вінику. Ще кажуть, що під піччю сидить домовик. Ще кажуть, що біля печі виголошуються клятви та укладаються угоди.
Тут не можна злословити, брехати, гніватися, казати непристойності. Звідси і народна мудрість «Сказав би, та піч у хаті ». Та ще більшої уваги до себе потребує піч, коли в ній має випікатися хліб.
Не допалиш – хліб буде глевкий, перепалиш – попідгорає та перепечеться. Також має велике значення якими дровами буде натоплена піч. Найсмачніший хліб – спечений на дровах плодових дерев. У традиційній українській практиці хліб готують звичайний або на опарі. Такий хліб і смачніший і довше не черствіє. Коли господиня готується випікати хліб, вона використовує сої тонкощі та хитрощі, аби хліб удався, і, звісно, свої звичаєві правила та прикмети.




Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 782 | Додав: читалка | Рейтинг: 2.7 / 3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]