Головна » 2018 » Червень » 30 » Православні храми Володимиреччини
13:50
Православні храми Володимиреччини

Прокопчук С., прот. Святині рідного краю: православні храми Володимиреччини : іст. нарис / С. Прокопчук, прот. – Рівне : Волин. обереги, 2018. – 184 с.

Побачила світ історична розвідка священика з Старої Рафалівки Сергія Прокопчука про рідний край «Святині рідного краю. Православні храми Володимиреччини».

У нарисі висвітлено історію заснування та функціювання восьми храмів Володимиреччини – пам’яток архітектури, котрі знаходяться у селах Стара Рафалівка, Володимирець, Городець, Полиці, Мульчиці, Озеро, Острівці, Воронки. У написанні роботи використано велику кількість архівних документів та спогади найстаріших прихожан різних парафій.

Поліський край багатий на духовні святині. На території Волинського Полісся до наших часів збереглося чимало древніх храмів, які відображають як особливість храмової архітектури, так і культуру та духовну традицію нашого народу. Задум про написання книги виник у автора з перших днів його служіння у Старорафалівській парафії. Свято-Миколаївська церква цього села зі своєю дивовижною історією та великою кількістю архівних документів надихнули автора зайнятися вивченням духовного надбання рідного краю. Варто відзначити, що за останні роки історією храмів Володимиреччини спеціально ніхто не займався. Описуючи історію храму, неможливо не зупинитися на історії поселення. На жаль, і ці сторінки історії краю в наш час здебільшого теж залишаються закритими.

Крім історії восьми найстаріших храмів Володимиреччини в книзі згадуються й інші храми району, котрі колись існували та нині відновлюються.

Історія церковної парафії чи Церкви загалом – це історія зустрічі людей з Богом в конкретній, особливій для того часу ситуації. Ситуації, котра вимагала від людини прояву мужності, сповідництва, життя по вірі та Божих принципах.

Наші святині та наше до них ставлення – це образи нашого майбутнього. Недаремно мудреці казали: «Народ, котрий не знає своєї історії та не шанує свої святині – не має майбутнього».

Святині спонукають нас до святості, як до ідеалу земного життя. Наші храми, ікони,святі місця та святі люди – це той Божий дар, котрий варто шанувати. Це та історія минулого і сьогодення, котра впливає на майбутнє кожного з нас, нашої сім’ї, громади, Церкви та народу. Яким воно буде – залежить від нас і від Бога.

Це дослідження по історії святинь нашого краю – це спроба хоч трішки змінити до кращого наше сьогодення та наше майбутнє. Спроба долучити кожного з нас до збереження наших святинь, примноження Добра та Любові у світі.

Книга буде цікава людям, котрі цінують і дбають про свої святині, а також розрахована на науковців, краєзнавців, дослідників, студентів, учнів і широкому загалу.

Людмила Степанюк

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 271 | Додав: kraeznavzi | Теги: спогади. , дослідження , архівні документи , церковні парафії , Свято-Миколаївська церква , храми , історична розвідка | Рейтинг: 3.7 / 3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]